Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP i HNS sukobili se oko Sabora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici oporbenih klubova novog saziva Sabora nisu se uspjeli dogovoriti oko dva mjesta potpredsjednika parlamenta. SDP-ovci smatraju da sa svojih 56 zastupnika, u odnosu na 7 HNS-ovih, imaju pravo na oba potpredsjednika koja pripadaju oporbi.

HNS najavljuje da će, budući da SDP ustraje da mu kao najjačoj oporbenoj stranci pripadaju oba mjesta, prvi put Saboru predložiti da oporbene potpredsjednike između tri kandidata izabere glasovanjem.

Pročitajte i ovo Volodomir Zelenski - 3 vrlo široki nacrti Što bi Ukrajina mogla prepustiti Putinu: U tišini traju pregovori za okončanje rata u Ukrajini Slika nije dostupna Samit u Engleskoj G7 bez dogovora o postupnom prestanku korištenja ugljena, najviše se protivio SAD

SDP-ovci, naime, tvrde da se nakon parlamentarnih izbora drastično promijenio odnos snaga između oporbenih stranaka, te da sa svojih 56 zastupnika, u odnosu na 7 HNS-ovih, imaju pravo na oba potpredsjednika koja pripadaju oporbi.

No, u HNS-u ističu kako, prema dosadašnjoj tradiciji u Saboru, dvije najjače oporbene stranke daju svaka po jednog potpredsjednika Sabora, te da je neuobičajeno da jedna stranka daje oba.

"Tako je bilo do sada i smatrali smo i dalje smatramo da tako treba biti i u ovom sazivu Sabora, budući da je HNS treća stranka po snazi u Saboru i druga stranka po snazi u oporbi. Zato imamo pravo na jedno potpredsjedničko mjesto, što, na neki način, i odražava status stranke koji je značajan i po kojemu se stranka prepoznaje", izjavila je čelnica HNS-a Vesna Pusić, koja će biti i kandidat HNS-a za potpredsjednicu Sabora.

Najavila je da će HNS, bude li SDP do prekosutrašnje konstituirajuće sjednice Sabora ustrajao na oba potpredsjednika, Saboru predložiti da dva oporbena potpredsjednika izabere između tri kandidata, dva SDP-ova
i jednog HNS-ovog, što bi bio presedan u dosadašnjem radu Hrvatskog sabora.

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić novinarima je izjavila da broj SDP-ovih zastupnika daje stranci za pravo da zahtijeva oba potpredsjednička mjesta, te da je Sabor odraz volje biračkog tijela koje je, kaže, svoje reklo na izborima. Najavila je nastavak razgovora s HNS-om, istaknuvši da je današnji sastanak na temu raspodjele saborskih dužnosti prvi u nizu, te da do konstituirajuće sjednice još ima vremena za razgovore i dogovore.

Nije htjela otkriti tko su SDP-ovi kandidati za potpredsjednike,
rekavši da će o tome sutra odlučiti Klub zastupnika SDP-a, a
neslužbeno se doznaje da će to biti Željka Antunović i Neven Mimica.

Upitana hoće li zbog 'trzavica' oko potpredsjedničkih mjesta u
pitanje doći suradnja SDP-a i HNS-a u Saboru, odgovorila je da do toga neće doći.

Pusić, pak, na isto pitanje odgovara da je HNS prije i nakon izbora imao korektne odnose sa SDP-om, te da sada treba vidjeti postoji li spremnost u SDP-u da se takvi odnosi nastave i dalje, ali "da ovo (nesuglasje oko potpredsjednika) dovodi u sumnju takvu mogućnost".

"Treba vidjeti da li je SDP u stanju profilirati se kao lider oporbe ili samo kao lider samog sebe. To je na njima da pokažu", kazala je.

Upitana je li, bude li Sabor glasovao o tri kandidata za potpredsjednike, spremna ovisiti o glasovima HDZ-a, odgovorila je da svi potpredsjednici ovise o glasovima svih zastupnika, te da se bez glasova HDZ-a ne može izabrati ni jedan potpredsjednik Sabora.

"Biti potpredsjednica Sabora bez glasova SDP-a meni ne bi bio nikakav problem. Ja sam i član Sabora bez glasova SDP-a", rekla je Pusić.

Na današnjem sastanku koji je, oko raspodjele čelnih mjesta u saborskim odborima, sazvao predsjednik Kluba HDZ-a iz bivšeg saziva Luka Bebić, uz SDP i HNS sudjelovala su i preostala dva oporbena kluba, IDS-a i HDSSB-a, čiji su predstavnici, kako su izjavili, ostavili dvjema najjačim oporbenim strankama da se dogovore oko potpredsjedničkih mjesta.

Ni Emil Soldatić (IDS) niti Vladimir Šišljagić (HDSSB) nisu htjeli reći kojeg će kandidata, SDP-ovog ili HNS-ovog, podržati za drugo potpredsjedničko mjesto koje pripada oporbi, a Šišljagić niti hoće li njegova stranka u subotu dići ruke za povjerenje Vladi Ive Sanadera.

Šišljagić je, na novinarski upit, rekao i kako očekuje da će Branimir Glavaš, kao izabrani zastupnik HDSSB-a, u petak doći na konstituirajuću sjednicu Sabora, ali da ne želi nagađati što će se poslije te sjednice s Glavašem dalje događati.

Pusić je, na isto novinarsko pitanje, odgovorila kako nije očekivala da će Glavaš doći u Sabor i da nema pouzdane informacije hoće li se to dogoditi, istaknuvši kako treba poštivati odluku suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene