Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'SDP i HNS imaju program blizak mome'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odgovarajući na pitanje čiji program mu se čini najbliži - onaj SDP-a, HDZ-a HNS-a, ili HSP-a, predsjednik Stjepan Mesić je, gostujući u Temi dana, odgovorio da programi SDP-a i HNS-a imaju one smjernice za koje se i sam zalagao u svojoj predizbornoj kampanji.

- Već su me više puta pitali koju ću stranku podržati na izborima, no ponavljam, neću podržati nijednu stranku, već program koji će garantirati razvoj Hrvatske, a SDP i HNS su, u odnosu na ostale dosada objavljene programe, najbliže onome na čemu sam ja gradio svoju kampanju, izjavio je predsjednik RH Stjepan Mesić.

Pročitajte i ovo Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova Biraju predsjednika Izborni dan u Sjevernoj Makedoniji, jedan kandidat u prednosti Slika nije dostupna Tema dana Kome više vjerujete? Mesiću ili Karamarku?

Predsjednik je izjavio kako pretpostavlja da su ga SDP i HNS podržali u njegovoj kampanji upravo zahvaljujući tim sličnostima.

- Ne osjećam se dužan zbog te podrške, tu nema nikakve obveze, smatra Mesić.

No, istaknuo je kako sam program nije dovoljan za procjenu kvalitete budućeg rada neke stranke, ukoliko ista dođe na vlast.

- Možete od vrhunskih stručnjaka naručiti da izrade adekvatan program, no taj program onda treba provesti. Znači, nije dovoljno imati dobar program, već je ključno sastaviti dobar tim, koji će biti sposoban provesti ga, istaknuo je Mesić te ponovio kako je sada prioritet Hrvatske gospodarstvo.

- Nama trebaju programi koji garantiraju povećanje zaposlenosti, ulaganje u novu, suvremenu tehnologiju, razvoj industrije, ulazak stranog kapitala u proizvodnju, ali u proizvodnju za izvoz. To je posebno važno jer kapital za domaću proizvodnju može se nabaviti lako, no kapital za proizvodnju za izvoz kod nas je sada rezerviran samo za zemlje iz kojih dolaze banke koje posluju kod nas, rekao je Mesić.

'I dalje smatram da je akcija na Kornatu bila nepotrebna avantura' 

Na pitanje odobrava li to što je premijer Ivo Sanader s vladine govornice istupio kao predsjednik HDZ-a, najavljujući žestoku predizbornu bitku, predsjednik je odgovorio kako se to u principu ne bi trebalo raditi.

- Radi se o državnoj funkciji, za obnašanje koje je nositelj plaćen od strane poreznih obveznika i s tog mjesta ne bi trebalo istupati u predizborne svrhe, smatra predsjednik.

Odgovarajući na pitanje o tome kako se osjećao tijekom sastanka s obiteljima vatrogasaca stradalih na Kornatu, Mesić je odgovorio da će se tih trenutaka sjećati do kraja života.

- Jer to je strašna tragedija. I nakon svih kritika koje sam dobio ja i danas stojim iza svoje ocjene da se radilo o avanturi. Pa ti su ljudi bez kapi vode išli gasiti travu koja se i inače pali zbog ispaše ovaca. Smatram da akcija naprosto nije efikasno provedena, smatra predsjednik Mesić.

Cijeli razgovor s predsjednikom Mesićem pogledajte u video dodatku. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene