Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mobbing u Hrvatskoj

SDP: Hrvatska što prije treba novi zakon o sprječavanju zlostavljanja na radu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi zakon o sprječavanju zlostavljanja na radu treba donijeti što prije jer se sve više radnika žali na mobbing, a sadašnji je Zakon o radu 'preskučen' da bi se tim pitanjem mogao ozbiljnije pozabaviti, složili su se danas sudionici okruglog stola u organizaciji Kluba zastupnika SDP-a na temu Prijedloga zakona o sprječavanju zlostavljanja na radu.

'Taj problem u Hrvatskoj je izražen koliko i u drugim državama i došlo je vrijeme da se to područje zakonski uredi i da se zakon provodi', rekla je SDP-ova saborska zastupnica Gordana Sobol.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Oleg Butković Sukob s predsjednikom Butković odgovorio na izjave o "bratovu poslu s kamionima" i poslao novu poruku

Izrazila je uvjerenje da će Prijedlog zakona o sprječavanju zlostavljanja na radu, što su ga priredili s udrugom 'Mobbing', sindikatima i zdravstvenim djelatnicima, a koji je više od godinu dana u proceduri, poslužiti novoformiranoj radnoj skupini Vlade kao podloga za izradu konačnog prijedloga.

Jadranka Mustajbegović iz Škole narodnog zdravlja 'Andrija Štampar' iznijela je podatak da je u prosjeku 15 posto zlostavljanja u tvrtkama te da 25 posto zlostavljanih napusti posao. 

'Dobar proizvod stvorit će dobar i zadovoljan radnik, a čudno je što je tu jednostavnu formulu tako teško ostvariti', navodi Mustajbegović.

Zlostavljanje na poslu, rečeno je, nije samo problem radnika već i njegove okoline i poslodavaca koji gubi zbog izostanka radnika s posla radi bolovanja i smanjene radne učinkovitosti. Osim toga, po švedskim proračunima, svaka žrtva mobbinga košta državu od 30 do 100 tisuća dolara. 

>> Mobbing: Žrtva privedena, osumnjičeni šeću gradom

'U Hrvatskoj su promijenjeni uvjeti rada i radna okolina pa i mobbing više nije isključivo u odnosu poslodavac-radnik nego i radnik-radnik', kazao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Upozorio je da je sve više onih koji na posao dolaze 's grčem u želucu' jer ih, kaže Sever, kolege prisiljavaju na nemoguće uvjete koje propisuje poslodavac, poput cjelodnevnog boravka na poslu.

Založio se za što brže donošenje novog zakona o sprječavanju zlostavljanja na radu, baš kao i predsjednica udruge 'Mobbing' Jadranka Aposlovski koju brine činjenica što dosad nije donesena niti jedna pravomoćna presuda vezana uz mobbing.

Novi zakon odnosio bi se na sve zaposlene - kod pravnih i fizičkih osoba, u javnom i privatnom sektoru, javne i državne službenike i namještenike te djelatne vojne osobe, a obuhvaća i one koji su na osposobljavanju kod poslodavaca. Zakonom o sprječavanju zlostavljanja proširila bi se i prekršajna odgovornost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene