Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'SDP će otvoriti barem 80 tisuća radnih mjesta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz očekivanu stopu gospodarskog rasta od šest posto te s obzirom na rezultate bivše, koalicijske vlasti u politici zapošljavanja, u SDP-u vjeruju da bi, osvoje li vlast na predstojećim izborima, mogli za mandata otvoriti najmanje 80 tisuća novih radnih mjesta, izjavila je danas zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović.

Željka Antunović je na konferenciji za novinare, prije sjednice Glavnog odbora stranke, kazala da je bivša vlast mjerama poticanja zapošljavanja uspjela otvoriti 80.731 radno mjesto, dok je aktualna, HDZ-ova vlast, lani otvorila samo 4.805 radnih mjesta. "Budući da smo 2000. startali s negativnom stopom BDP-a, a sada bi startali sa stopom od četiri posto i uz očekivani rast na šesto posto, ta brojka (80.731 zaposlenih) može biti samo prebačena", ocijenila je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Milanović komentirao Vladine mjere zapošljavanja 'Nema razloga da ne uvozimo pastire' Slika nije dostupna Potražnja 20 puta veća od ponude Osječka burza živnula: Novi trgovački centri zapošljavaju 1.600 ljudi

Pozivajući se na zadnje pokazatelje, po kojima se u Hrvatskoj broj nezaposlenih već četvrtu godinu kreće oko 300 tisuća, Antunović je kazala da taj kao i podatak da u ukupnom broju nezaposlenih žene sudjeluju sa 60,6 posto, pokazuje da Vladine mjere smanjenja nezaposlenosti ne daju rezultata.

Zabrinjavajućima je ocijenila i podatke o padu broja radno aktivnog stanovništva - u prosincu 2005. bilo je 1,725 milijuna radno sposobnih, a lani u prosincu 1,719 milijuna. "Ovaj podatak o padu broja onih koji trebaju pridonijeti stvaranju boljih uvjeta u gospodarstvu i rastu životnog standarda ključni je pokazatelj da u gospodarskoj strategiji Vlade nešto nije u redu", rekla je Antunović.

Loši gospodarski rezultati HDZ-ove Vlade po njezinom su mišljenju još jedan dokaz da bi Vlada trebala razmotriti nedavno predstavljenu SDP-ovu gospodarsku strategiju.

Upitana kako komentira izjave iz Vlade da se zahvaljuju SDP-u na strategiji jer će odvratiti građane da na izborima SDP-u ukažu povjerenje, Antunović je odgovorila kako se HDZ može "zahvaliti samo u ime 30-tak posto građana koji su zadovoljni radom Vlade", a da SDP "nudi alternativu dijelu od 70 posto onih koji tim radom nisu zadovoljni".

Izvijestila je da je zdravstveno stanje predsjednika SDP-a Ivice Račana "dobro i optimistično", rekavši kako ne može špekulirati kada će se Račan priključiti SDP-ovoj izbornoj kampanji, te najavivši da se njegov povratak u Hrvatsku očekuje uskoro.

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Tonino Picula odbacio je nagađanja da bi za lipanj najavljena stranačka tematsko-izvještajna konvencija, posvećena položaju mladih u Hrvatskoj, zbog Račanove bolesti mogla biti i izborna.

Picula je izvijestio da će Glavni odbor, uz pripreme za konvenciju, razmotriti rezultate edukacijskog treninga stranačkih aktivista te njihov rad na terenu, stanje vanjske i unutarnje politike u zadnja tri mjeseca, te prihvatiti financijsko izvješće SDP-a za prošlu godinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene