Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwartz-Schilling izjavio je kako nije potrebna nova međunarodna konferencija za tu zemlju te da stoga ne podupire prijedlog što ga je o tome nedavno iznio predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader.


- Ne mislim da je uopće potrebna međunarodna konferencija. Probleme koje ova zemlja ima moguće je rješiti između njezinih političara ili uz potporu međunarodne zajendice. Naravno, u ovakvim situacijama nužna je i dobra komunikacija sa susjedima, rekao je Schwartz-Schilling u intervjuu što ga je u utorak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Vezani članci Željko Komšić Komšić u pismu upućenom EU-u optužio Hrvatsku i Srbiju da se miješaju u unutarnja pitanja BiH Koronavirus u Sarajevu Novi crni rekord unatoč strogim mjerama: Susjedi bilježe najveći broj zaraženih od izbijanja epidemije

On je dodao kako je međunarodna konferencija o BiH "posljednja stvar" koju ta zemlja u ovom trenutku treba te da stoga ne vidi ni smisao sazivanja takvog skupa.

Njemački je diplomat kazao dao mu ni premijer Sanader takav prijedlog nije spominjao tijekom njihova posljednja tri ili četiri susreta.

Komentirajući opće stanje u BiH Schwartz-Schilling je upozorio da odluka o gašenju njegova ureda (OHR) sredinom iduće godine nije definitivna te pojasnio da će konačna odluka hoće li se i kada to dogoditi biti donesena u veljači 2007. godine, a ovisit će i o rezultatima izbora zakazanih za 1. listopada.

- Mogu samo kazati da bismo, ako bi ekstremne stranke pobijedile, morali vrlo pažljivo razmisliti o našim daljim aktivnostima, izjavio je aktualni Visoki predstavnik za BiH.

Schwartz-Schilling je izrijekom kazao i to da neće dopustiti
održavanje referenduma kakvoga u posljednje vrijeme zagovara premijer Republike Srpske Milorad Dodik prijeteći otcjepljenjem tog entiteta od BiH.