Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatsko-slovenski spor

Doznajte tko su arbitri koji će prekrojiti Piranski zaljev!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznata su imena trojice arbitražnih sudaca za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora.

Od petorice sudaca Hrvatska i Slovenija dogovorile su trojicu. Za predsjednika arbitražnog suda određen je Gilbert Guillaume, dok su za članove imenovani Bruno Simma  i Vaughan Lowe.

Pročitajte i ovo Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom Slika nije dostupna Ne vjeruje da će članice EU podržari RH Ceraru strpljenje pri kraju: "Susret s Plenkovićem je zadnja prilika da Zagreb prihvati arbitražu"

>> Ni Hrvatska ni Slovenija ne znaju tko će biti arbitražni suci

U roku od 15 dana hrvatska i slovenska vlada će imenovati svaka po još jednog člana arbitražnog suda.

'Vrlo ohrabruje činjenica da smo se uspjeli vrlo brzo dogovoriti o ovako delikatnoj stvari', rekao je premijer Zoran Milanović, dodajući da su dogovoru prethodile vrlo intenzivne diplomatske konzultacije.

Hrvatska i Slovenija popis sudaca o Europske komisije dobile su utorak. 'Pokazalo se da je bilateralan razgovor važan i ova vlada će ga nastaviti razvijati. Hrvatska i Slovenija napravile su prvi važan korak u uspostavi međunarodne arbitraže', izjavila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Po arbitražnom sporazumu, slovensko-hrvatsku granicu trebala bi odrediti petorica arbitara od kojih svaka od zemalja imenuje po jednog suca, a preostalu trojicu zajedničkim dogovorom s popisa Europske komisije. Dvije su države već predložile po jednog svog arbitra, Hrvatska Budislava Vukasa, a Slovenija Jerneja Sekoleca. (I.P./ A.E./ Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene