Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neće vam se svidjeti

Oružje na nogama, žene budite razumne!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogim ženama najobožavaniji predmet. Neke ih kupe toliko da ih satima broje, neke ih ne stignu sve ni nositi.

A neke ih nose makar im noge 'otpale do jutra' u izlasku vikendom. Jedva prelaze cestu, noge se izvrću na sve strane, metri postaju kilometri, a ni stajanje nije najjednostavnije, saznaje Provjereno.

Pročitajte i ovo Provjereno o nepravilnostima u općini Vođinci - 4 Večeras u Provjerenom Načelnik potrošio desetke tisuća eura na ilegalne objekte, a njegov je odgovor nevjerojatan: "Pa što da ja radim?" Provjereno: Elmina i Hajrudin Veletovac - 1 Bezgranična ljubav Već 13 godina brine za nepokretnu suprugu, još ga bude njezine posljednje riječi: "Nemoj juriti, bolje mi je sada..."

Muškarci ih vole vidjeti na ženama, otprilike 5 sekundi, a žene se vole mučiti za ljepotu. Posljednjih je godina u muci sve više i više centimetara. Zaboravljamo da smo cijeli dan na nogama jer nam je to posve normalno. Toga postanemo svjesni kada stopala počnu boljeti. Jer, osim što nose našu kilažu moraju podnositi i fizikalne sile.

'Masni jastučići, mišići, ligamenti i tetive moraju kontrolirati velika dnevna opterećenja. Izračunato je da dnevno čovjek prenese oko 30 do 40 tona ako samo takav broj spomenemo znamo koliko je naše stopalo važno', kaže somatoped dr. sc. Stanislav Peharec.

Kada hodamo pritisak se vrši na prvu i zadnju kost nožnih prstiju i petu. to je normalan hod. A opet mi ga, kažnjavamo. Katarina ima 22 godine i već tri godine svakodnevno nosi štikle.

Kako nam noga u potpeticama stoji?

A Marija je pak potpuna suprotnost. U njezinom ormaru nema vrtoglavo visokih potpetica, Marija navija za udobnost prije svega, iako je štikle i ona probala. Onaj upečatljiv smiješan hod kakav viđamo na ulici ima logičan razlog, rengenska slika otkrit će kako nam zapravo noga u vrtoglavim potpeticama stoji.

Kut između pete i prstiju je gotovo 70 stupnjeva, pa sve sile djeluju na prednji dio stopala. Osim visoke pete i prednji dio cipele je uzak i stišće prste zajedno pa normalan korak u kojem sudjeluje prva i zadnja kost na prstima i peta više ne postoji. Time uništavamo masne jastučiće na nogama, oni atrofiraju pa kroz nekoliko godina hodamo na vlastitim kostima!

No nije samo stopalo koje pati, stoga smo Katarinu i Mariju kao dvije potpune suprotnosti odveli na biomehanička ispitivanja.

Biomehaničkim ispitivanjem utvrditi ćemo što na našu obuću osim stopala kažu i mišići, kralježnica i cijeli lokomotorni sustav. Marijino tijelo, a ona nikada ne nosi potpetice, je pokazalo da čak i kratkotrajno nošenje takve obuće izaziva velike promjene u tijelu.

I kod Marije i kod Katarine opterećenje na prednji dio stopala se povećalo za 70 do 80 posto! Gležanj je postao nestabilan, a ahilova tetiva na potkoljenici se značajno skratila. 20 do 30 posto se povećalo opterećenje kojem smo izložili hrskavicu koljena.

Samo stajanje u štikli izaziva aktivaciju povećanu aktivnost mišića i time povećava potrošnju energije, ali i mijenja položaj i kretnje kralježnice i zdjelice. A Katarini je trogodišnje svakodnevno nošenje visokih potpetica ostavilo traga. Njezino tijelo, svi mišići, kralježnica, tetive, ligamenti i stopala se ponašaju u ravnoj obući baš kao da je i dalje na visokim petama. Trup ide prema naprijed, a ramena i zdjelica više nemaju normalan položaj.

Koja je idealna visina?

Stručnjaci su došli i do formule kojom žene vrlo lako mogu izračunati - koja visina pete je idealna za njihovo tijelo! Formulu pronađite OVDJE. 

Kaže izreka nije sve za svakoga pa tako ni štikle, njihovo je nošenje uvjetovano građom stopala i građom tijela. Recimo, oni koji imaju usko, podignutije stopalo imat će većih problema od drugih.

Liječnici imaju iste stavove,  nositi se mogu, ali ne svaki dan. I mi žene znamo koliko možemo podnijeti za ljepotu, ali jedan dan ni ravne cipele nećemo moći nositi bez bola. A bitno nam je jer ih volimo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene