Tijekom blagdana tanjur se puni i po nekoliko puta na dan, teško je odoljeti svim užicima koji mame s blagdanskog stola. A o posljedicama se razmišlja kad je već kasno.


Najviše će nastradati probavni sustav. To se manifestira bolovima ili peckanjem ispod prsnog koša, a najčešći simptomi su bol u želucu, nadimanje, mučnina i povraćanje. I to su najčešći simptomi zbog kojih se odlazi k liječniku tijekom blagdana. Liječnici savjetuju detoksikaciju.

Kako su Božić slavili naši stari? Hrvatska tradicija obilježavanja Božića

Vezani članci Nestašica hrane, ilustracija Dramatično upozorenje UN-a: "Prijeti nam nestašica hrane, a ovo je bila pogreška broj jedan" Pas jede hranu Tradicionalni ručak u azilu za napuštene pse: "Došla sam iz Zagreba, vozila sam se tri sata"

'Treba Izostaviti sve ono što je do te provokacije dovelo. Dakle, jednostavno - dijeta, ono što je prva linija liječenja. Sekundarno, naravno, potpuno sustezanje od alkohola kod svih onih koji su pretjerali u tom smislu. I ono što bismo mi rekli, apsolutno voditi računa o dobroj i zdravoj hidraciji u smislu unosa obične vode, ljekovitih čajeva, vitaminskih preparata', savjetuje liječnica Senka Martinović - Galijašević.

Među organima koji najviše trpe su želudac, žuč i gušterača. Masna hrana i alkohol mogu biti pogubni za gušteraču i može doći do ozbiljne upale.

No, treba naglasiti da kod zdravih ljudi unatoč prejedanju tijekom blagdana, ne bi trebalo doći do ozbiljnijih problema. Jedino što može imati fatalan učinak je alkohol. On pogađa cijeli organizam budući da alkohol ulazi u krv, a ona prožima sve organe i sve stanice.

POVIJEST BOŽIĆA Tko je prvi unio jelku u kuću i daruje li djecu 'Isusek' ili Djed Mraz?

'Mi danas svjedočimo ekscesivnom konzumiranju alkohola, pogotovo kod mlađe populacije, gdje dolazi do problema, baš u konketno slučajevima pravog akutnog opitog stanja, koje se ne može liječiti u kućnim uvjetima i koje zahtjeva liječničku intervenciju. Nadam se da takvih tijekom ovih blagdana nije bilo previše', kazala je liječnica Martinović - Galijašević.

Možda je bolje ne stajati na vagu. I od Nove godine krenuti s pripremama za sezonu kupanja. Vremena je malo, samo 6 mjeseci.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook