"U park Trnjanska Savica došlo je 2-3 kamiona ograda i 15-ak zaštitara tvrtke Bilić-Erić. Izgleda da će pokušati staviti ogradu na silu", javio je Sanjin Đukić, jedan od nezadovoljnih stanovnika Savice okupljenih u inicijativu "Čuvamo naš park". Nakon što su došli novinari, zaštitari su povučeni.


Tijekom dana u park na zagrebačkoj Savici je s djelatnicima Zrinjevca došlo i petnaestak zaštitara tvrtke Bilić-Erić, no, kako se doznaje od Inicijative građana, kao i zagrebačke policije, nije bilo potrebe za bilo kakvim intervencijama. "Prije desetak minuta u park Trnjanska Savica došlo je 2-3 kamiona ograda i 15-ak zaštitara tvrtke Bilić-Erić. Izgleda da će pokušati staviti ogradu na silu", javio je tada za DNEVNIK.hr Sanjin Đukić, jedan od nezadovoljnih stanovnika Savice okupljenih u inicijativu "Čuvamo naš park".

Noćna dežurstva na Savici

Vezani članci Slika nije dostupna Inicijativa "Čuvamo naš park" predala peticiju protiv preuređenja Uredu gradonačelnika Slika nije dostupna Grad Zagreb izdao lokacijsku dozvolu za gradnju crkve na Savici

No nakon dolaska medija i streama na portalu DNEVNIK.hr zaštitari su povučeni s terena. Đukić je rekao kako je u sprječavanju početka radova u parku tijekom dana sudjelovalo u prosjeku između 20 i 60 građana, većinom stanovnika Savice. Nakon odlaska zaštitara, djelatnika Zrinjevca i policije, građani su se organizirali u dežurstava. "Dežurat ćemo cijele noći, ne znamo kada će kamioni s ogradama ponovno doći i hoće li doći, pa želimo biti spremni", najavio je Đukić.

Evo što žele stanovnici Savice

Stanovnici Savice traže javnu raspravu i transparentni natječaj za preuređenje parka, a postojećim planovima zamjeraju što je, uz cijenu od 12 milijuna kuna, predviđeno da se više od 40 posto njegove sadašnje površine pokrije betonom i plastikom, umjetnom travom i sintetskim materijalima, pri čemu bi se uklonila prirodna trava i srušila dvadesetogodišnja stabla.

Podsjetimo, nakon što su prošle srijede u parku na Savici (u kojem je ranije trebala biti izgrađena crkva, ali je nakon prosvjeda stanovnika tog kvarta dozvola poništena) počeli radovi kojima se na tome mjestu planira urediti rekreativno-zabavni park, stanovnici su se opet pobunili, jer, kako kažu, za projekt nije raspisan javni natječaj i projekt je preskup (12 milijuna kuna).

U ponedjeljak rano ujutro, oko četiri sata, ondje su stigli radnici Zrinjevca te počeli ograđivati južni dio parka, a oko sedam sati stigao je i drugi kamion, no u međuvremenu su se ondje okupili stanovnici Savice te ga blokirali pa nije mogao istovariti ogradu. Jednako se dogodilo i bageru koji je potom stigao.

Đukić kaže kako radnici Zrinjevca nisu silom pokušavali ući u park te dodaje kako građani okupljeni u ovu inicijativu organiziraju dežurstva tijekom kojih će braniti park. "Danas ništa posebno nećemo raditi, dežuramo naizmjence i reagiramo prema potezima Zrinjevca. Jače ćemo se organizirati ako opet bude nekih pokušaja u gluho doba noći", kazao je Đukić u ponedjeljak za DNEVNIK.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju