Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povodom Međunarodnog Dana zaštite ozonskog omotača, Savez izviđača Hrvatske posadio je u subotu 300 sadnica hrasta kitnjaka u Parku Maksimir, u dijelu šume koja je djelomično stradala tijekom olujnog nevremena prije tri i pol godine kada je uništeno više od 3000 stabala.


Ove godine na taj se datum obilježava 30. obljetnica od potpisivanja Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski omotač, a do danas su ga prihvatile sve države članice Ujedinjenih naroda i tako doprinijele očuvanju tog važnog štita za naš planet, podsjeća Savez izviđača Hrvatske u priopćenju.

Vezani članci Drvo - 2 Neki hrvatske šume doživljavaju kao samoposlugu, a ukupne štete mjere se u stotinama tisuća kuna. Kada i gdje se drvo najviše krade? Slika nije dostupna Obnova ozonskog omotača mogla bi potrajati do 2065.!

Sadnice je u Parku Maksimir sadilo oko sto izviđača, a tom ekološkom akcijom, kojom se direktno pomaže obnovi šumskog fonda, žele poručiti da zalaganje za prirodu i očuvanje okoliša nikada ne prestaje, ali i da svatko može dati svoj doprinos.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, resora koji je pokrovitelj ove akcije, istaknuo je da su šume jedno od glavnih prirodnih oružja u borbi s ugljikovim dioksidom, najzastupljenijim stakleničkim plinom.

"Šume su najvjerniji saveznik u borbi protiv klimatskih promjena koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju za ljudske živote, gospodarski razvoj i prirodni svijet", naglasio je Čorić.

Izviđači su podršku dobili i od Hrvatskih šuma, Javne ustanove "Maksimir", Zoološkog vrta grada Zagreba i zagrebačkog Ureda za poljoprivredu i šumarstvo. Hrvatske šume su osigurale sadnice, a događanje je podržala i Američka gospodarska komora u Hrvatskoj.

Savez izviđača Hrvatske najavio je da će nakon ove akcije, organizirati svoje volontere i građane i pomoći u pošumljavanju opožarenih područja u Dalmaciji koja su stradala u nedavnim požarima. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju