Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ta mrska rupa

NIKAD NIJE BILA VEĆA, A ZNANSTVENICI TVRDE Nema razloga za uzbunu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija za vremenske prilike i klimu Ujedinjenih naroda izvjestila je o rekordno velikoj rupi u ozonskom omotaču iznad Antarktika, koja je otkrivena ovog mjeseca, no poručuju da "nema razloga za prijevremenu uzbunu".

Ovaj crni rekord zabilježen je 2. listopada, kad je rupa u ozonskom omotaču iznad Antarktika bila površine 28,2 milijuna kvadratnih kilometara. To je dnevni rekord svih vremena, prenosi Independent, pozivajući se na priopćenja iz NASA-e.

Pročitajte i ovo Ilustracija rekordne temperature “Majka priroda šalje nam poruku": Uznemirujuća predviđanja znanstvenika, 2024. bit će još gora Aktivisti blokirali promet u Švicarskoj Skupina "Oslobodimo Švicarsku" VIDEO Aktivisti se zalijepili za autocestu: "Tražimo da švicarska vlada konačno proglasi klimatsko izvanredno stanje"

Poznato je da ozonska rupa iznad Antarktika stalno mijenja svoju veličinu te da dostiže najveću površinu tijekom polarnog proljeća.

Katastrofa izbjegnuta, ali se borba i dalje nastavlja!

"Ovo nam pokazuje da je problem s rupom u ozonskom omotaču još uvijek prisutan i da ga moramo budno pratiti. No, nema razloga za prijevremenu uzbunu... To ne vraća unazad projiciran dugoročni oporavak u nadolazećim desetljećima", ističe Geir Braathen, viši znanstvenik Odsjeka za atmosferska i istraživanja okoliša pri Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO).

Podsjetimo, 2014. godine WMO je izvijestio o prvim znakovima oporavka ozonskog omotača iznad Antarktika te da bi za narednih desetak godina ta rupa mogla započeti proces smanjivanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene