Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obilježen Dan kravate

Satnija iz 17. stoljeća podsjetila na početke kravate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu ovogodišnjeg Dana kravate, koji se obilježava 18. listopada, na Markovom je trgu priređen svečani nastup Počasne satnije Kravat-pukovnije, a predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izvršio je pregled postroja i inaugurirao zastavu Počasne satnije.

Nakon postrojavanja petnaestak pripadnika Počasne satnije, uz sudjelovanje konjanika, održana je ceremonija postavljanja straže, te je satnija prošla ophodnju Trgom bana Jelačića do Kaptola, gdje je, ispred zagrebačke katedrale, ponovno izvela smjenu straže.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Video: Prosvjedovalo više od 40.000 ljudi Slika nije dostupna Branitelji prosvjedovali na Trgu zbog presude 'vukovarskoj trojci'

U rekonstrukciji odora i kreiranju zastave korišteni su kao predložak rijetki sačuvani primjerci odora i zastava hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata, a u izradi oružja sudjelovali su majstori starih zanata. Počasna satnija autorska je zamisao Marijana Bušića, utemeljitelja projekta 'Hrvatska - domovina kravate', a obilježavanje su organizirali 'Academia Cravatica' i Turistička zajednica Grada Zagreba.

Zagreb - metropola kravate

Glavni tajnik 'Academie Cravatice' Dino Bedrina rekao je kako se tim programom želi njegovati tradicija hrvatske lake konjice iz 17. stoljeća, promicati Zagreb kao metropole kravate i podsjetiti na povijesne početke kravate. Kravata nije samo estetski i modno vrijedna stvar, nego i simbol temeljnih vrijednosti komunikacije među ljudima i narodima, dodao je.

>> EXPO 2010: Hrvatska kravata Kinezima 'otkriće'

Počasna satnija nastupala je, kao originalan turistički proizvod, svake subote i nedjelje od srpnja ove godine na Markovom trgu i u užem središtu grada, što bi se trebalo nastaviti do kasne jeseni. Dan kravate obilježava se i u svijetu, u Australiji, u New Yorku, u Madridu i Tokiju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene