Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOGOVORILI SE

Bilek nakon sastanka vladajuće koalicije: "Manjine će glasati po svojoj savjesti. Potpora koaliciji nije upitna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U vladajućoj koaliciji trzavice je izazvao Zakon o popisu stanovništva. Nakon sastanka s premijerom čini se da je dogovor postignut. Manjine su tražile manjinske popisivače i izjašnjavanje o dva materinska jezika. U Saboru je u posljednja dva tjedna zbog toga odgođeno glasanje.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u petak da će se u vezi sa Zakonom o popisu stanovništva voditi računa da popis na područjima gdje su koncentrirane nacionalne manjine rade popisivači koji dolaze iz redova nacionalnih manjina.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Milorad Pupovac u Petrovoj gori Pupovac na obilježavanju proboja partizanskih snaga: "Bili ste prijetnja Hrvatskoj i Europi kao što ste i danas"

Bačić je nakon sastanka vladajuće koalicije rekao kako će članovi Kluba nacionalnih manjina nazočiti današnjem glasovanju u Saboru o prijedlogu Zakona o popisu stanovništva, a još će definirati svoj stav o tome hoće li i kako glasovati.

"Utvrdili smo da je vladajuća većina stabilna i da će predstavnici nacionalnih manjina, odnosno Klub nacionalnih manjina nazočiti glasovanju i da ćemo zakon donijeti sa uputstvima koja će utvrditi Državni zavod za statistiku tijekom ožujka. Zavod će voditi računa da na područjima gdje su koncentrirani pripadnici nacionalnih manjina popisivači dolaze iz redova nacionalnih manjina", kaže Bačić.

Pojasnio je kako je ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković zadužena da tijekom ožujka pripremi sve potrebne upute, koje bi trebale biti na tragu onoga što je već bilo propisano 2014. godine.

To znači da popisivači na područjima gdje su nacionalne manjine trebaju zadovoljiti uvjete, kao što su srednja stručna sprema, informatička obučenost i završen tečaj za popisivača. Predsjednici županijskih povjerenstava vodit će računa da pripadnike nacionalnih manjina popisuju popisivači koji dolaze iz njihovih redova, ističe Bačić.

Bilek: "Manjine će glasati po vlastitoj savjesti"

Zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek izjavio je da će nacionalne manjine o Zakonu o popisu stanovništva glasati po vlastitoj savjesti, istaknuvši da su danas dobili određene garancije da će se kroz obvezne upute kao podzakonskim aktom tijekom ožujka točno utvrditi načini popisivanja stanovništva.

"Što se tiče amandmana dobili smo garanciju da će razgovarati s Državnim zavodom za statistiku, da će kroz obvezne upute biti definirane stvari koje su inače bile bit", kazao je Bilek nakon sastanka koalicijskih partnera.

Sastanak je održan jer su manjine tražile da se građanima u popisu omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika i poštivanje manjinske kvote među popisivačima.

"Dobili smo danas određene garancije, a članovi Kluba zastupnika manjina će glasati po svojoj savjesti vezano za sami zakon", dodao je BiIlek.

Istaknuo je da potpora manjinaca vladajućoj većini nikada nije bila upitna, ali su bili nezadovoljni "oko izražaja samog zakona oko garantiranja kvalitetne provedbe popisa stanovništva".

"Budući da su upute kao podzakonski akt moguća garancija da će se popis stanovništva provesti kvalitetno na svim područjima RH, izrazili smo spremnost nakon današnjeg razgovora i s premijerom i s kompletnom vladajućom koalicijom, da će se kroz taj podzakonski akt točno utvrditi načini popisivanja", naglasio je.

Kaže i kako je najbitnije da se neće čekati kraj godine nego će obvezne upute biti gotove tijekom ožujka.

Na spekulacije da je cijela priča oko dotičnog zakona igra između manjinaca i Plenkovića zbog unutarstranačkih izbora u HDZ-u, Bilek je ustvrdio da je taj zakon prebitan da bi to bila bilo kakva igra.

Bilo kakve igre ne dolaze u obzir. Ne zanimaju me izbori unutar HDZ-a, već stav Čeha i Slovaka u Hrvatskoj", poručio je.

"Razgovarat ćemo"

Uoči sastanka Milorad Pupovac rekao je kako idu na razgovor i da će vidjeti kako dalje.

"Razgovarat ćemo, razgovarali smo, vidjet ćemo. Oni ne žele pristati na naše amandmane, mi ne želimo pristati na ono na čemu oni inzistiraju i to je to", rekao je Pupovac i objasnio zašto sada inzistiraju na onome što im 2011. godine nije bilo bitno.

"2011. godine atmosfera je bila drugačija, nije bilo toliko mržnje u društvu kao danas, kao ono što smo vidjeli u Uzdolju", kazao je Pupovac.

HNS-ov Ivan Vrdoljak rekao je uoči sastanka kako ne vidi razlog zbog kojeg njegova stranka ne bi dobro surađivala s manjinama.

Branko Hrg rekao je kako ne sumnja u opstanak koalicije. "Imamo prijepora unutar određenih zakonskih akata i to je normalno", rekao je.

Branko Brčić ne sumnja da će danas biti glasanja. Nada se kako će zastupnici manjina glasati. "Zakon će proći, da", uvjeren je.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene