Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronašli rješenje za otplatu duga

Gotov sastanak Vlade s veledrogerijama: ''Dogovorili smo otplatni plan do kraja godine''. Ministar financija objasnio detalje

Aktualno Galerija Diana Percač Diana Percač Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Klobučar Galerija 1/2 >>
Predstavnici Vlade održali su još jedan sastanak s predstavnicima veledrogerija zbog velikog duga. Ministar zdravstva Vili Beroš nakon sastanka je kazao da je dogovoren otplatni plan kojim bi se dug trebao riješiti do kraja godine.

Predstavnici veledrogerija sastali su se danas u Ministarstvu zdravstva s ministrima Zdravkom Marićem i Vilijem Berošem. Sastanak o tome kako riješiti dugove prekinut je zbog sjednice Vlade, a nastavljen je u 17 sati.

Nakon sastanka je ministar zdravstva kazao da je dogovoren ''otplatni plan do kraja godine''. ''Suglasni smo da je naš dugoročni cilj provesti reformu zdravstvenog sustava'', kazao je i dodao da se treba naglasiti napor koji u COVID krizi ulaže zdravstveni sustav.

Ministar financija Zdravko Marić objasnio je detalje otplatnog plana.

''Iduća tri mjeseca ćemo učiniti transfere prema Ministarstvu zdravstva kako bi se održavale tekuće obveze ljekarni i bolnica prema veledrogerijama i dobavljačima. Mjesečni iznosi će biti 600 milijuna kuna za bolnica i 300 milijuna kuna za ljekarne. U šestom mjesecu, kada planiramo donijeti rebalans i dodatnu injekciju, koji će svesti rokove plaćanja bolnica na 180 dana, a ljekarni na 120 dana. Ministarstvo financija više do kraja godine na ovim sastancima vidjeti nećete", rekao je Marić.

Dodao je da će se u lipnju jednokratno isplatiti 135 milijuna kuna prema ljekarnama i 760 milijuna kuna prema bolnicama.

Predsjednica koordinacije veledrogerija pri HUP-u Diana Percač izrazila je zadovoljstvo dgovorom. ''Žao mi je zbog situacije u kojoj smo se našli i žao mi je pacijenata zbog agonije koju su prošli. Toplo se nadam da se to više neće dogoditi'', rekla je.

Dug od 6 i pol milijardi kuna

Podsjetimo, dio veledrogerija prestao je krajem prošlog mjeseca opskrbljivati bolnice zbog duga od 6,5 milijardi kuna. Nedavno je Vlada uplatila veledrogerijama 980 milijuna kuna.

Iako je ministar Beroš obećao da onkološki bolesnici neće ostati bez lijekova, terapije su se ipak odgađale uslijed prekida opskrbe. 

Ministar zdravstva najavljuje reformu zdravstva, češljanje i provjeru računa bolnica. U Vladi tvrde i da neće biti rezanja liste lijekova, već će se trošiti racionalnije. U međuvremenu dugovi galopirajuće rastu. 

Ministar Zdravko Marić veledrogerijama bi danas mogao ponuditi milijardu i pol kuna. Drugi dio novca bi se, prema najavama, trebao namiriti rebalansom proračuna koji bi trebao biti prije ljetne saborske stanke. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene