Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Referendum prije izbora

Sastanak Kosor - sindikati: Do ljeta posebni radni sudovi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor i sindikalni čelnici na današnjem su sastanku dogovorili da će do 15. srpnja, kada bi trebalo završiti redovno zasjedanje Hrvatskog sabora, biti usvojen zakon o organiziranju posebnih radnih sudova, izjavio je koordinator sindikalnih središnjica Damir Jakuš.

Posebni radni sudovi bit će osnovani u pojedinim gradovima, u manjim gradovima umjesto sudova organizirat će se posebni odjeljci za radno sudovanje, a također će biti osnovani županijski radni sudovi, najavio je Jakuš.

Pročitajte i ovo Željko Stipić, sindikat Preporod Željko Stipić Sindikat pokreće potpisivanje peticije o koeficijentima: "Ostalo je jako malo vremena kako bi se stvari u postavile kako treba" Radovan Fuchs i Sabina Tandara-Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV - 2 Za Dnevnik Nove TV Hoće li učitelji u štrajk? Ministar odgovara: "Nadam se da nitko neće izaći na ulicu. Imamo trend rasta plaća, trebaju biti zadovoljni"

Organiziranje specijaliziranog radnog sudstva jedna je od točaka iz sporazuma koji je premijerka Kosor potpisala sa sindikalnim čelnicima 23. studenog prošle godine.

U tom sporazumu također je utvrđeno da će Sabor raspisati referendum na isti dan kada bude organiziran referendum o ulasku Hrvatske u EU s pitanjem jesu li građani za smanjenje potrebnog broja potpisa registriranih birača za raspisivanje referenduma na 200.000 (sada je potrebno 10 posto tj. oko 450.000 potpisa), te jesu li za produljenje roka za prikupljanje potpisa na 30 dana (sada dva tjedna).

Od Vlade smo danas dobili riječ da će se referendum za naše pitanje održati prije izbora, u slučaju da referendum o ulasku u EU bude održan poslije izbora, kazao je Jakuš.

Što se tiče izmjena Zakona o radu (ZOR), u ovom trenutku ide se samo na izmjene koje se tiču preraspodjele radnog vremena, a potom će se raspravljati o točki iz sporazuma koja predviđa napuštanje instituta pravilnika o radu u korist jačanja procesa kolektivnog pregovaranja, te o ostalim pitanjima.

Jakuš je najavio i skoro otvaranje pregovora o Općem kolektivnom ugovoru, o čemu bi se trebalo raspravljati već na idućem Gospodarsko-socijalnom vijeću.

Na današnjem sastanku sindikati su zatražili od Vlade vraćanje sindikalne imovine, budući da su sindikalne središnjice postigle sporazum o podjeli imovine u skladu s postotkom članstva.

Na upit traže li da ima Vlada vrati i zgradu Fakulteta političkih znanosti, Jakuš je rekao kako sindikati neće uzimati zgrade koje služe općem interesu, već traže zamjenski prostor ili obeštećenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene