Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijena 9 milijuna eura

Savjet za INA-u odlučio: Novi konzultant za otkup dionica INA-e Lazard, još se treba potpisati ugovor

Konzultanti, INA (Foto: Dnevnik.hr)
Konzultanti, INA (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Konzultanti, INA (Foto: Dnevnik.hr) Konzultanti, INA (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 INA (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Savjet za INA-u je odlučio da će novi konzultant za otkup dionica INA-e od MOL-a biti englesko-francuska investicijska banka Lazard. Ugovor s njima tek treba biti potpisan.

Izjavu nakon sjednice Savjeta za INA-u dali su ministar financija Zdravko Marić i ministar energetike Tomislav Ćorić. Ministar Marić potvrdio je da će novi konzultant za otkup dionica INA-e od MOL-a biti englesko-francuska investicijska banka Lazard. Još se treba potpisati ugovor, naglasili su ministri.

Pročitajte i ovo Ilustracija transakcija MOL prodaje 39 benzinskih pumpi, s Inom preuzima OMV Slovenija: "Profitirat će kupci" Ina: Ilustracija - 2 VEČER UOČI SASTANKA Objavljeni važni dokumenti o ugovorima Hrvatske i MOL-a: Sastaje se Savjet za Inu

"Mi smo odlučili obnoviti razgovore s ostalima koji su sudjelovali u užem krugu prvog procesa. Donesena je odluka da u ovaj proces idemo s novim konzultantom, a to je Lazard", kazao je Marić. "Odluka je da Zdravko Marić i ja s hrvatske strane taj ugovor i potpišemo", kazao je Ćorić.

"Što se tiče financijskih učinaka ugovora na proračun RH, ugovor je determiniran kroz nekoliko faza. Iznosi su ostali isti, i Hrvatsku to može koštati najviše do devet milijuna eura. Želimo tijekom prvog kvartala 2020. izaći pred drugu stranu s našom ponudom." Ugovor s novim konzultantom bit će potpisan u idućim danima.

Marić je rekao kako ne može prihvatiti konstataciju kako se u dvije i pol godine nije radilo ništa. "Sve ovo vrijeme su vođeni razgovori, oni nisu rezultirali efektom da dođe do potpisivanja ugovora. Ovaj put smo drugačije vodili razgovore kako ne bi došlo do nejasnoća".

Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Josipe Krajinović što je Vlada u ove dvije i pol godine učinila po pitanju INA-e, ministar Ćorić rekao je da su izabrali konzultanta.

"Taj konzultant će nam pomoći da u idućih šest do sedam mjeseci izađemo s konkretnom porukom prema drugoj strani", rekao je ministar i podsjetio da je namjera Vlade o otkupu dionica INA-e objavljena 2016. godine te da se Vlada u 2017. godini susrela sa situacijom u Agrokoru.

"Od tog Božića Vlada se suočila s brojnim izazovima. Jesmo li možda zaboravili kako je izgledala 2017. godina i situacija s Agrokorom? Mi nismo. Jer smo to živjeli svaki dan. Dakle, u tom kontekstu ovaj izazov sada polako privodimo kraju, barem u administrativnom smislu. Mi se nadamo da će taj cijeli proces u narednih godinu dana uspješno biti priveden kraju."

Ćorić ne misli da INA trpi štetu zbog protoka vremena i smatra da je INA uspješna kompanija. Na pitanje čemu onda posao s otkupom dionica, ministar objašnjava: "Zato što smo kroz povijest imali neusuglašene stavove partnera. Odnos partnera bio je pod velikim pritiscima, upravo zbog toga, odluka 2016. donesena je kao jedna racionalna odluka."

Miistar Marić nije odgovorio na pitanje otkud novac za otkup dionica, rekavši tek da je novac za konzultanta osiguran. Kaže da Vlada nije zatvorila vrata strateškom partneru.

"U blagajni ima novca koliko ga ima"

Uoči užeg kabineta Vlade ministar energetike Tomislav Ćorić rekao je kako Vlada nije odustala od otkupa dionica INA-e. Na pitanje ima li Hrvatska novca za otkup, šturo je kazao da će se sredstva tražiti kada za to dođe vrijeme.

Da je Vlada pred potpisivanjem ugovora s novim konzultantom, ekskluzivno je doznala Nova TV. Novi konzultant mogao bi biti englesko-francuska investicijska banka Lazard, no ministar Ćorić, uoči sjednice užeg kabineta Vlade, to nije želio potvrditi.

Ni ministar financija Zdravko Marić po pitanju INA-e nije bio rječit. "Čut ćete sve. Od početka vodimo transparentan proces, javnost je upoznata s tim", rekao je ministar, nakon čega su mu reporterke Dnevnika Nove TV uputile kritiku da javnost ne zna detalje procesa.

Naglasio je kako sve što je do sada učinjeno nije imalo efekta na proračun te da novac nije potrošen uzalud. Marić je objasnio zašto se odustalo od konzultanta Morgan Stanleya.

"Postoje neke stvari koje smo definirali u natječajnoj dokumentaciji kada smo radili te razgovore. U konačnici se otkazalo jer oko određenih stvari nije bilo potpunog razumijevanja i nismo došli do potpisivanja ugovora", objasnio je.

Na pitanje jesu li tražili više nego što je dogovoreno, Marić ističe da su tražili onoliko koliko je navedeno u natječaju. "Nije bilo jedinstveno razumijevanje onoga što smo tražili i što je ponuđeno."

Na pitanje ima li novca za otkup INA-e, ministar je poručio da ga u blagajni ima onoliko koliko ga ima. "Za strateške stvari treba dodatno razgovarati. O toj temi bilo je puno razgovora, govorimo o velikim iznosima. Ne mogu ja sad tvrditi da mi imamo skrivenih ne znam koliko milijardi kuna za eto tako", rekao je Marić.

Otkup dionica INA-e do kraja mandata Vlade

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da zbog otkazivanja suradnje dosadašnjim savjetnicima na čelu s investicijskom bankom Morgan Stanley neće biti financijskih posljedica. Vjeruje da se proces otkupa može dovršiti do kraja mandata ove Vlade. Morgan Stanley ispao je iz igre jer je zapelo u završnim pregovorima, pa ugovor nikad nije bio potpisan.

Ministar energetike Tomislav Ćorić naslutio je u ponedjeljak da se priča o INA-i ponovo vratila u fokus Vlade. "Što se tiče izbora konzultanata za proces evaluacije pokušaja ponovnog otkupa dionica INA-e, mogu vas obavijestiti da smo učinili određeni iskorak.

U srijedu će se održati sjednica Savjeta za INA-u i nakon toga ćemo vas obavijestiti o daljnjim aktivnostima", kazao je u ponedjeljak. Dvije i pol godine od premijerova obećanja da će vratiti INA-u u Hrvatske ruke proces je tek u fazi biranja konzultanata – i to drugi put.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene