Idući tjedan sastaje se savjet za Inu. Vlada je, kako ekskluzivno doznaje Dnevnik Nove TV, pred potpisivanjem ugovora s novim konzultantom. Nakon toga se možda konačno nakon godinu i pol dana od premijerova obećanja krene u dubinsko skeniranje Ine.

Galerija


Savjet za INA-u bira novog konzultanta. Tvrtku koja bi trebala dubinski skenirati kompaniju. Sve se glasnije priča da bi novi konzultant mogla biti tvrtka Lazard. Prije godinu dana nisu dobili posao, ali i dalje su očito u igri.

Savjet za INA-u trebao bi se sastati idući tjedan i finalizirati posao. A na idućoj sjednici Vlade ga i izglasati. Iz Banskih dvora, ali i iz Lazarda ovu nam informaciju nisu ni potvrdili ni demantirali.

No vrlo šturo i u rukavicama i sam ministar Tomislav Ćorić još prije deset dana dao je naslutiti da se priča oko INA-e opet aktualizirala: ''Napredujemo s tim, nismo na mrtvoj točci", rekao je prije desetak dana.

Morgan Stanley ispao je iz igre jer je zapelo u završnim pregovorima pa ugovor nikad nije bio potpisan.

Ivana Petrović i Peter Sijarto(Foto: Dnevnik.hr) Mađarski ministar vanjskih poslova: "Činjenica je da je Mađarska nekad bila veća, ali to ne znači da smo revizionisti"

"Ispalo je da poziv na natječaj nije bio kompletan. I da se od njega očekivalo da napravi više od onoga što je ponudio. To je moja informacija. Nemam potpuno saznanja o tome. Ali očito da se u tim pregovorima što nije ni loše jer bi uludo bacili osam milijuna eura", rekao je Davor Štern, naftni stručnjak i konzultant.

Više od godinu dana sve stoji. Da postoji problem ministar Ćorić priznao je u Dnevniku Nove TV još početkom travnja: "Radna skupina koja se time bavi okrenula se potencijalno drugom partneru. Drugim konzultantima. I vjerujem da ćemo taj posao nastaviti s njima", rekao je Ćorić. 

A sve je krenulo premijerovim obećanjem na Badnjak 2016.: "Donijeli smo političku odluku o povratku Ine u vlasništvo RH."

Davor Štern ne vidi smisao u tome. "Taj posao bez jasnog opredjeljenja Hrvatske države oko energetike kao takve, a posebno Ine bilo bi bacanje novaca u prazno. Samo taj ugovor sa Morgan Stanleyem je u stvari mizeran u odnosu na sve drugo što se izgubilo sa Inom. Da ne govorim o arbitražama. Jedna je izgubljena, druga će nažalost isto tako biti izgubljena", smatra Štern. 

Paralelno se vuče i pravosudna trakavica. Zsolt Hernadi, šef uprave MOL-a uz bivšeg premijera Ivu Sanadera optužen je za korupciju. Ali, godinama je nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Bez obzira na sve probleme posao s Mađarima i dalje cvate. Žele otkupiti 25 posto udjela u LNG-u Hrvatska. I ne samo to.

"Trebali bi objediniti naša energetska tržišta. Jer ako to učinimo, nitko neće biti veći. Bit ćemo važniji i zanimljiviji drugim igračima na tržištu. I pod broj dva mogli bi ukinuti carine", napominje Peter Sijarto, mađarski ministar vanjskih poslova.

U posljednja dva mjeseca mađarski ministar je čest gost u Zagrebu. Bit će zanimljivo vidjeti što će sve to u konačnici značiti za sudbinu INA-e.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr