Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Nismo na mrtvoj točci''

Dnevnik Nove TV ekskluzivno doznaje: Vlada pred potpisivanjem ugovora s novim konzultantom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Idući tjedan sastaje se savjet za Inu. Vlada je, kako ekskluzivno doznaje Dnevnik Nove TV, pred potpisivanjem ugovora s novim konzultantom. Nakon toga se možda konačno nakon godinu i pol dana od premijerova obećanja krene u dubinsko skeniranje Ine.

Savjet za INA-u bira novog konzultanta. Tvrtku koja bi trebala dubinski skenirati kompaniju. Sve se glasnije priča da bi novi konzultant mogla biti tvrtka Lazard. Prije godinu dana nisu dobili posao, ali i dalje su očito u igri.

Savjet za INA-u trebao bi se sastati idući tjedan i finalizirati posao. A na idućoj sjednici Vlade ga i izglasati. Iz Banskih dvora, ali i iz Lazarda ovu nam informaciju nisu ni potvrdili ni demantirali.

No vrlo šturo i u rukavicama i sam ministar Tomislav Ćorić još prije deset dana dao je naslutiti da se priča oko INA-e opet aktualizirala: ''Napredujemo s tim, nismo na mrtvoj točci", rekao je prije desetak dana.

Morgan Stanley ispao je iz igre jer je zapelo u završnim pregovorima pa ugovor nikad nije bio potpisan.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović i Peter Sijarto(Foto: Dnevnik.hr) O karti Mađarske s dijelovima Hrvatske Mađarski ministar vanjskih poslova: "Činjenica je da je Mađarska nekad bila veća, ali to ne znači da smo revizionisti"

"Ispalo je da poziv na natječaj nije bio kompletan. I da se od njega očekivalo da napravi više od onoga što je ponudio. To je moja informacija. Nemam potpuno saznanja o tome. Ali očito da se u tim pregovorima što nije ni loše jer bi uludo bacili osam milijuna eura", rekao je Davor Štern, naftni stručnjak i konzultant.

Više od godinu dana sve stoji. Da postoji problem ministar Ćorić priznao je u Dnevniku Nove TV još početkom travnja: "Radna skupina koja se time bavi okrenula se potencijalno drugom partneru. Drugim konzultantima. I vjerujem da ćemo taj posao nastaviti s njima", rekao je Ćorić. 

A sve je krenulo premijerovim obećanjem na Badnjak 2016.: "Donijeli smo političku odluku o povratku Ine u vlasništvo RH."

Davor Štern ne vidi smisao u tome. "Taj posao bez jasnog opredjeljenja Hrvatske države oko energetike kao takve, a posebno Ine bilo bi bacanje novaca u prazno. Samo taj ugovor sa Morgan Stanleyem je u stvari mizeran u odnosu na sve drugo što se izgubilo sa Inom. Da ne govorim o arbitražama. Jedna je izgubljena, druga će nažalost isto tako biti izgubljena", smatra Štern. 

Paralelno se vuče i pravosudna trakavica. Zsolt Hernadi, šef uprave MOL-a uz bivšeg premijera Ivu Sanadera optužen je za korupciju. Ali, godinama je nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Bez obzira na sve probleme posao s Mađarima i dalje cvate. Žele otkupiti 25 posto udjela u LNG-u Hrvatska. I ne samo to.

"Trebali bi objediniti naša energetska tržišta. Jer ako to učinimo, nitko neće biti veći. Bit ćemo važniji i zanimljiviji drugim igračima na tržištu. I pod broj dva mogli bi ukinuti carine", napominje Peter Sijarto, mađarski ministar vanjskih poslova.

U posljednja dva mjeseca mađarski ministar je čest gost u Zagrebu. Bit će zanimljivo vidjeti što će sve to u konačnici značiti za sudbinu INA-e.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene