Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispričali svoju priču

Mladi par iz Slavonskog Broda u Njemačkoj ostvario snove: ''Samo želimo raditi i uspjeti u životu''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sara i Hrvoje Paljug mladi su bračni par koji je Slavonski Brod napustio u potrazi za boljim životom. Već nekoliko godina rade u pošti u njemačkom gradu Bad Honnefu.

 Bračni par Sara (25) i Hrvoje (29) Paljug iz Slavonskog Broda posljednjih nekoliko godina zajedno radi u pošti u njemačkom gradu Bad Honnefu. U Njemačkoj su odlučili izgraditi i zajednički život. Stalni posao u njemačkoj pošti omogućio im je stambeni kredit i vlastiti dom u mjestu Rheinbreitbach, nedaleko od Bad Honnefa. Za Deutsche Welle ovaj je par otkrio da je njihov put ostvarenja sna bio trnovit.

Pročitajte i ovo Dostava pošiljaka: Ilustracija - 5 Gdje je zapelo? Je li ovo rekord? Poslali pošiljku na kratku relaciju, nevjerojatno koliko je putovala: "Čak i u vrijeme rata je pošta funkcionirala točno u dan" Ilustracija Završen očevid U Slavonskom Brodu pijani vozač izazvao tešku prometnu nesreću: Jedna je osoba poginula

Sara je završila Srednju trgovačku školu u Slavonskom Brodu i zaposlila se u prodavaonici sportske opreme. Ubrzo je tvrtka u kojoj je radila propala, a kako je njezina majka radila kao njegovateljica u njemačkom Seefeldu, u blizini Münchena, stvorila se prilika i za Sarin odlazak u Njemačku. ''Njegovala je jednu stariju ženu i njena kćer je odmah predložila da kupim kartu i dođem jer su mi voljni pomoći. Već sljedeće subote doputovala sam te 2014. godine i provela kod njih četiri mjeseca'', priča Sara.

''Šumarski tehničar - konobar s drvima''

Njezin prvi posao bio je u jednoj pekari, a tada je počela i učiti jezik. ''U početku je stvarno bilo jako teško zbog jezika, ali su mi već nakon nekoliko mjeseci predložili obuku za voditelja smjene pošto sam se zaista trudila raditi što bolje mogu'', prisjeća se Sara. Otkrila je da joj je san bio živjeti u Austriji, gdje je živio i njezin djed, no okolnosti su ju odvele u Njemačku.

U međuvremenu, Hrvoje je tražio način kako da ne budu razdvojeni. Prodao je svoj bicikl i još neke stvari kako bi skupio novac za prijevod diplome i platio tečaj za učenje njemačkog jezika. Situacija se, međutim, zakomplicirala zbog greške u prijevodu sudskog tumača za njemački i engleski jezik u Slavonskom Brodu. Naime, na diplomi Srednje šumarske škole Hrvoju je na njemačkom jeziku pisalo ''Šumarski tehničar - konobar s drvima''. Srećom, Hrvoju su priznali diplomu na hrvatskom jeziku.

''Promatrao nas je jedan čovjek...''

Nakon Hrvojeva dolaska u Njemačku za Sarom, u želji da se što prije osamostale i počnu zajednički život, otišli su u Bad Honnef na poziv obiteljske prijateljice. Kod nje su živjeli šest mjeseci dok nisu stekli uvjete za iznajmljivanje stana zbog čega su radili razne poslove. Prisjetili su se da je to bilo teško razdoblje odricanja za oboje jer su novac morali štedjeti za iznajmljivanje stana.

''U to vrijeme sam primjetila da nas promatra jedan čovjek koji je živio blizu nas. Radio je u glavnom sjedištu Deutsche Post u Bonnu i jednog dana me pitao gdje i što radi moj dečko jer ga je vidio kako svako jutro jako rano negdje odlazi. Ponudio je pomoć oko zaposlenja u pošti'', ispričala je Sara i dodala da je Hrvoju poziv za razgovor za posao stigao vrlo brzo nakon što je u poštu dostavio svoj životopis. 

U mladom su čovjeku prepoznali želju za radom 

Hrvoje je dobio posao poštara iako, kaže Sara, njegov njemački tada nije bio na zavidnoj razini. ''Vidjeli su želju i trud, uspio se zaposliti, ali je bilo jako teško. Izgubio je čak deset kilograma, bilo je trenutaka kada baš ništa nije razumio, a posao se morao odraditi kvalitetno i u roku. Međutim, šefovi i kolege su bili vrlo strpljivi i zadovoljni njegovim napretkom“, ispričala je Sara za Deutsche Welle. Nakon šest mjeseci i ona se uspjela zaposliti u pošti, gdje oboje i danas rade.

Prošle su se godine Sara i Hrvoje u Njemačkoj i vjenčali, a ova djevojka kaže da za Hrvatskom i nije baš nostalgična. ''Nažalost, nisam dolje našla svoju sreću. Jednostavo nismo imali mogućnosti da pokažemo ono što možemo i želimo. Ja sam osoba koja je odrasla u jednoj normalnoj, radnoj obitelji, mi samo želimo raditi i uspjeti u životu, a to nam naša država nije dopustila'', govori Sara. Dodaje da joj nedostaje samo njezina obitelj. ''Tamo su mi ostali baka i djeda, oboje su već stari i bolesni, a cijelo moje društvo je otišlo u inozemstvo i ja praktično kada odem u Slavonski Brod, nemam se s kim sastati'', ispričala je Sara koja je svoju sreću pronašla u Njemačkoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene