Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzbuna u Tuzli, stručnjaci poručuju

Šanse da se ginekolog zarazi HIV-om minimalne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski infektolozi smatraju kako su šanse da se ginekolog zarazi HIV-om tijekom obavljanja pregleda i operacija minimalne. Ginekološka ordinacija, tvrde, posljednje je mjesto na kojemu se moguće zaraziti opasnom bolešću.

Mogućnosti da se bosanski liječnik zarazio HIV-om profesionalnim putem je 0.3 posto. Na pitanje je li vjerojatnije da se zarazio spolnim putem, dr. Josip Begovac, predstojnik Klinike za infektivne bolesti, odgovorio je potvrdno. Da se prilikom zahvata dogodio kakav incident, ginekolog bi bio testiran, pa praćen, pa ponovno testiran. A i zaražen liječnik, mogu pacijentice odahnuti, neće izazvati epidemiju. Svi svjetski zdravstveni radnici zarazili su HIV-om ukupno tri čovjeka.

Pročitajte i ovo Uhićenje policajca ubojice Problematična osoba Užas u trgovačkom centru u Tuzli: Policajac ubio ženu, pojavile se snimke uhićenja Slika nije dostupna OPAKA BOLEST Svjetski dan AIDS-a: U Hrvatskoj dosad odnio 262 života, a u ovoj populaciji raste broj zaraženih

>> Tuzla: Ginekolog zaražen HIV-om

'On mora sebe prvo ozlijediti i onda sa svojom ozljedom mora ozlijediti ili doći u doticaj sa krvi bolesnika koja je HIV negativna te šanse su iznimno, iznimno male', rekao je dr. Begovac. Kako otkloniti i te iznimno male šanse? 'Liječnik bi trebao gledati svog pacijenta da nije slučajno HIV pozitivan, a onda bi pacijent trebao gledati da ovaj moj doktor nije HIV pozitivan i onda bi počeli preglede sa razmjenjivanjem testova', kaže dr. Begovac. A kad je već njegova bolest postala javna, uglednom sredovječnom ginekologu iz male sredine, vjerojatno je najprihvatljivija verzija da se zarazio radeći.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene