Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Savez samostalnih sindikata Hrvatske ocijenio je kako najava premijera Ive Sanadera na skupu ekonomista u Opatiji da će se zapošljavanje mladih radnika poticati oslobađanjem poslodavaca od plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje u prvoj godini rada mladoga radnika, neće polučiti željene rezultate.


Ne samo da u Hrvatskoj postoji problem visoke stope nezaposlenosti mladih, koja je dvostruko veća u odnosu na prosječnu stopu nezaposlenosti i stopu nezaposlenosti mladih u EU, već mladi u većini slučajeva rade na određeno vrijeme, na sezonskim poslovima ili povremeno putem agencija za privremeno zapošljavanje, upozorava SSSH u priopćenju.

Vezani članci Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Buljan Flander oštro: "Struka bi trebala više raditi na zaštiti prava djeteta, jer kao da smatramo da je roditelj i vlasnik djeteta pa mu treba dijete vratiti pod bilo koju cijenu" Slika nije dostupna Država mlađima od 25 godina jamči da će u 6 mjeseci dobiti ponudu za posao!

Njihov radni odnos karakteriziraju rad na crno, veliki broj
prekovremenih sati, male plaće, loša zaštita na radu, loša i nesigurna radna mjesta, nedostatak socijalne zaštite, nemogućnost profesionalnog usavršavanja i napredovanja u karijeri ili dodatne izobrazbe i edukacije.

Mlade žene izložene su diskriminaciji pri zapošljavanju, a česta su i uznemiravanja na radnom mjestu, naglašava SSSH.

U uvjetima kada nema zajamčene minimalne plaće, pa se
visokoobrazovanim mladim radnicima razlika plaće isplaćuje 'na ruke', oslobađanje poslodavaca od plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje mladim radnicima neće donijeti željene rezultate, već će omogućiti poslodavcima stvaranje dodatnog profita, smatra SSSH.