Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Ivo Sanader apelirao je danas da dva hrvatsko-slovenska povjerenstva, čije je osnivanje lani dogovorio sa slovenskim premijerom Janezom Janšom, što prije krenu u konkretne pripreme za rješavanje otvorenih graničnih pitanja pred međunarodnim pravosudnim tijelom.


Sanader je apel uputio sa sjednice Vlade u povodu novih sporenja nakon tvrdnji Slovenije da parcele kod Buja u Istri pripadaju slovenskom fondu poljoprivrednih zemljišta.

Vezani članci Gužve na autocesti Susjedi novim mjerama žele sniziti cijene goriva na autocestama: "Vlada će odustati od poreza na ekološko zagađenje" Nestašica goriva u Sloveniji Kaos u susjedstvu zbog goriva: Na crpkama nestašice, prijevoznici bijesni, a država istražuje je li bilo muljaža

Istaknuo je kako je nakana njegove Vlade, a uvjeren je da bi na to pristala i slovenska Vlada, da dva zajednička povjerenstva što prije počnu konkretne pripreme za stvaranje pravnog okvira izlaska Hrvatske i Slovenije pred međunarodno pravosudno tijelo, najvjerojatnije Međunarodni sud pravde u Haagu, te definiranje spornih točaka na granici koje bi bile predmet tog postupka.

"Apeliram na sve, s obzirom na činjenicu da Hrvatska želi u dobrosusjedskom i prijateljskom ozračju, rješavati otvorena pitanja s prijateljskom Slovenijom, jer je to prijateljstvo veće od otvorenih pitanja", poručio je Sanader.

Naglasio je da je na snazi tzv. bledski sporazum koji je lani potpisao s Janšom, da su ga podržale i hrvatski i slovenske stranke, te da je vrijeme da zajednička povjerenstva, unatoč zastoju u njihovu radu, konkretno krenu s pripremama za postupak.

Premijer je izvijestio da su u tom smislu ministru vanjskih poslova Goranu Jandrokoviću već dane upute.

S informacijom da o parcelama koje je prodao grad Buje, a koje su prema slovenskim izvorima bile u zakupu slovenskog državljanina Joška Jorasa i slovenski državni fond smatra ih svojim vlasništvom, prva je jučer izašla slovenska komercijalna televizija A-kanal, najavljujući da će iz toga nastati "najveći spor s Hrvatskom od 1991.".

Informaciju je potom ponovila i komercijalna televizija POP-TV, čemu se potom pridružila i javna RTV Slovenija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju