Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: Vlada ide na godišnji, ali nadzor nad cijenama se nastavlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako Vlada uskoro ide na godišnji odmor, sve nadležne službe u kolovozu nastavljaju nadzor nad cijenama, ali i maržama, jer su analize pokazale da se u postotku marže nisu mijenjale, ali je zbog rasta cijena uvećan njihov nominalni iznos, što nije korektno, rekao je premijer Ivo Sanader.

Dodao je kako se to posebno odnosi na poslovne subjekte koji od države dobivaju potpore, čiji je cilj da njihova proizvodnja i proizvodi budu konkurentniji u tržišnom natjecanju s uvoznim proizvodima.

Pročitajte i ovo Gorivo - 1 odluka Vlade Objavljene nove cijene goriva Ilustracija na dva tjedna Dobre vijesti za vozače: Objavljene nove cijene goriva, provjerite koliko ćete plaćati

Premijer je kazao da su mnogi prošle zime iskoristili izbore i predizborno vrijeme kako bi neopravdano podigli cijene, ali da će se nadležne službe (Državni inspektorat, Financijska policija, Porezna uprava) pobrinuti da se to ne dogodi i u vrijeme godišnjih odmora u kolovozu.

Ističući da marže ne moraju uvijek biti najviše, Sanader je dodao da su ovoga ljeta čak izostala i uobičajena sezonska sniženja, ali i da je u 6,2 posto prosječne inflacije u prvoj polovici ove godine, najveći doprinos - od 4,2 posto - imao porast cijena prehrambenih proizvoda.

Ministar financija Ivan Šuker to je potkrijepio podacima o povećanju cijena nekih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u dosadašnjem tijeku godine - jabuka za 71 posto, biljnog ulja za 47 posto, špageta za 41 posto, brašna za 38 posto, peciva za 30 posto, puretine za 18 posto, mlijeka za 15 posto, piletine za 14 posto, i dr.

S druge pak strane, istaknuo je Šuker, lani je iz državnoga proračuna isplaćeno više od tri milijarde kuna, a ove godine i još više za razne poticaje - za biljnu i stočarsku proizvodnju, otkup svinja, mandarina i jabuka, pokrivanje šteta od suše i sl.

Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić je podsjetio da je velik dio rasta cijena bio pod utjecajem cijena iz vanjskog okruženja, posebice cijena proizvoda koje Hrvatska ne proizvodi u količinama dostatnima za ukupnu potrošnju.

No, ove je godine žetva bila vrlo dobra, pšenice će biti u gotovo dostatnim količinama, a njena otkupna cijena je niža od prošlogodišnjih dvije kune po kilogramu. Uz neke najave smanjenja cijena brašna, može se reći da će se to odraziti i na smanjenje drugih cijena, posebno kruha, ali i ostalih proizvoda kojih se u Hrvatskoj proizvodi u dostatnoj količini, istaknuo je Pankretić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene