Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Govoreći o izjavi glasnogovornice Europske komisije Krisztine Nagy da su Hrvatskoj privremeno zamrznuti projekti iz programa PHARE za 2006. godinu te smanjena sredstva predviđena u programu IPA, premijer Ivo Sanader je rekao kako očekuje obrazloženje iz Bruxellesa, nakon čega će moći dati i komentar.


Pretpostavljam da je za to malo kriva i predizborna kampanja, jer od listopada i raspuštanja Sabora sve do prekjučer nismo imali Vladu, odnosno bila je tehnička, pa su možda to bili razlozi za zapinjanje projekata, rekao je Sanader novinarima nakon sastanka sa socijalnim partnerima.

Vezani članci Slika nije dostupna Vandoren nije vidio Sanaderova pisma Komisiji Slika nije dostupna EK nam zamjera nedovoljnu borbu protiv korupcije

Najavio je kako će Vlada sada 'ubaciti u petu brzinu', jer želi
iskoristiti sva sredstva koja EU i fondovi stavljaju Hrvatskoj na
raspolaganje.

Komentirajući primjenu ZERP-a i na članice EU, Sanader je rekao da je ZERP stupio na snagu odlukom Hrvatskog sabora na temelju Konvencije o pravu mora UN-a iz 1982. i na praksi svih zemalja koje imaju more i mogu proglasiti ZERP, pa i članica EU.

Uz bok toj činjenici, kako je rekao, stoji i činjenica da Hrvatska
kao zemlja koja pregovara s EU, mora o tome razgovarati s članicama EU koje su neposredni susjedi, što je jedna od prvih zadaća Vlade.

Predložio je da se počne odmah s razgovorima i konzultacijama četiriju strana - Hrvatske, Slovenije, Italije i Europske komisije, a taj će prijedlog i službeno uputiti Europskoj komisiji, te Italiji i Sloveniji.