Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Odgoda primjene ZERP-a jedna je od teških odluka koje nas čekaju na putu u EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader pozvao je danas saborske zastupnike da podrže prijedlog HDZ-a da se primjena ZERP-a privremeno odgodi za članice EU, dok se za njih ne pronađe rješenje u europskom duhu, istaknuvši kako ta odluka ne znači odricanje ili suspenziju ZERP-a.

"Ovom odlukom Hrvatska se ne odriče ZERP-a, ne suspendira ga, nego ga neće privremeno primjenjivati na članice EU", izjavio je premijer podnoseći u ime Vlade izvješće o njezinim aktivnostima vezanima uz pregovore s EU i sa ZERP-om.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatski svjetski sabor: Ustrajte u primjeni ZERP-a Slika nije dostupna Sanader: 'Pitanje ZERP-a treba riješiti dok je Prodi na funkciji'

>> HSS za ZERP, ali ostaje u koaliciji

Istaknuo je da je Bruxelles od Hrvatske tražio da se ZERP na članice EU ne primjenjuje dok se ne postigne dogovor u europskom duhu, najavivši da će Vlada nastaviti razgovore s Italijom, Slovenijom i Europskom komisijom vezano uz ZERP, te čvrsto inzistiranje Hrvatske da se njezini ribari "u svim segmentima izjednače s ribarima članica EU".

"Ovim danom ne zaključujemo jednu epizodu, nego je nastavljamo", rekao je Sanader, istaknuvši kako današnju odluku, kojom se razrješava dilema ili ZERP ili EU na način da se ustraje na stavu kako je ulazak Hrvatske u EU apsolutni prioritet, ne smatra dramatičnom.

"Ovo ne smatram nikakvim dramatičnim trenutkom, smatram da je naša dužnost nekada donositi i teške odluke. Donosili smo i puno teže odluke, vjerojatno ćemo donositi i još teže na našem putu prema EU", rekao je premijer.

"Stoga, ako danas donesemo odluku da smo za nastavak ubrzanih pregovora s EU, onda imamo perspektivu, koja je nadomak, na horizontu. Ako ne, ostat ćemo u situaciji u kojoj su neki naši susjedi, a ne bi htjeli da se tamo nađe Hrvatska. Hrvatska nema pravo na gubljenje vremena i ne možemo biti dio problema jugoistočne Europe. Mi to ne možemo, ne smijemo i ne želimo biti", poručio je Sanader sa saborske govornice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene