Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bude li Hrvatska pozvana u NATO, bit će to velik uspjeh jer članstvo u Sjevernoatlantskom savezu učvršćuje naš vanjskopolitički položaj, izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader.


'Uz ulazak u Vijeće sigurnosti UN-a i kraj misije OESS-a, bit će to treći veliki vanjskopolitički uspjeh Hrvatske', istaknuo je Sanader nakon sastanka s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

Vezani članci Slika nije dostupna Premijer Sanader idućega tjedna na 63. zasjedanju Opće skupštine UN-a Slika nije dostupna Ramsden Sanaderu: Međunarodni položaj RH nikada nije bio čvršći

Sastanak u državnoj rezidenciji u Visokoj ulici u Zagrebu bio je jedan od redovitih sastanaka državnog vrha, na kojem se razgovaralo o pripremama za summit NATO-a od 2. do 4. travnja u Bukureštu.

Prema riječima predsjednika Mesića, dogovoreni su zadaci koje svaki resor mora učiniti kako bi se u iduća dva mjeseca do summita osigurala pozivnica za članstvo u NATO-u.

Mesić je ocijenio kako je hrvatska vojska strukturno spremna za priključenje, no ostaje pitanje opreme i naoružanja, a to je, ističe Mesić, zapravo pitanje financijskih mogućnosti države.

Premijer Sanader izvijestio je o sjednici Sjevernoatlantskog vijeća prije desetak dana u Bruxellesu na kojoj su zemlje članice pozdravile napredak Hrvatske, posebno u Šestom ciklusu Akcijskog plana za članstvo. 

'Nadamo se da ćemo kroz aktivnosti u iduća dva mjeseca
učiniti sve da dobijemo pozivnicu za NATO', istaknuo je predsjednik Vlade.

Premijer je dodao kako se svi napori oko ulaska u taj vojno-politički savez vežu i uz Europsku uniju jer su to kompatibilne institucije te je najavio kako će državni vrh učiniti sve da, kao što napredujemo prema NATO-u, napredujemo i prema EU-u.
Sanader je pohvalio hrvatskog veleposlanika pri NATO-u Davora Božinovića zbog promicanja vrijednosti te institucije u javnosti i najavio da će se u medijsku kampanju za NATO uključiti i hrvatski vojnici koji su bili u misiji NATO-a u Afganistanu.