Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavio povratak

Sanader: Pogriješio sam kad sam se povukao iz politike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši premijer Ivo Sanader na izvanrednoj konferenciji za novinare u HDZ-u rekao je da zbog najlošijeg izbornog rezultata u povijesti stranke, misleći na neuspjeh Andrije Hebranga u predsjedničkoj utrci, najavio je ponovno aktiviranje u politici.

Sanader je odmah na početku rekao kako odmah želi onemogućiti pojavu zlonamjernih interpretacija i istaknuti da razlog za sazivanje konferencije nije rad Vlade na čelu s Jadrankom Kosor jer, kako je rekao, tu Vladu podržava. Rekao je da u njezinom radu prepoznaje 'provođenje politike zacrtane prije izbora 2007., što se tiče i borbe protiv korupcije, puta u Europsku uniju,a kaže i da je zadovoljan kako se Vlada nosi s izazovima gospodarske krize.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Progovorio o odlasku iz politike Hebrang: Ne znam što je to afera Medikol i ne odlazim sada Slika nije dostupna Osim kod građana na izborima Hebrang lagao cijelom narodu i prošao bez sankcija

'I ja snosim dio odgovornosti'

'Razlog za konferenciju su deficiti u vođenju stranke. Sazvao sam je nakon prvog kruga predsjedničkih izbora jer je ovo najlošiji rezultat na nacionalnoj razini od osnutka stranke 1989. godine', rekao je Sanader te dodao kako odgovornost za to ne leži samo na kandidatu Andriji Hebrangu, nego da je to slika deficita u vođenju stranke, u čemu vidi i svoju odgovornost. 'Moja odluka o potpunom povlačenju iz politike bila je pogrešna', odgovorio je Sanader na novinarsko pitanje.

>> Bebić o Kosor i Vladi: Tko je važniji, rad stranke ili...

'Stranka mora podržati jednog od kandidata'

Ovo nije slabljenje Jadranke Kosor nego jačanje HDZ-a, rekao je Sanader Izrazio je nezadovoljstvo nedovoljno čestim sastancima središnjih tijela HDZ-a, koja stranku vode između dvaju Sabora, a u kojima i sam ima pravo glasa. 'Budući da je HDZ pobjednička stranka, a ne stranka od 12 posto, ali i zbog stalnih zahtjeva dužnosnika, članova i pristaša stranke, odluku da svoju statutarnu ulogu počasnog predsjednika stranke sa svim dužnostima i pravima u potpunosti aktiviram', rekao je Sanader. Od Predsjedništva HDZ-a traži da u drugom krugu predsjedničkih izbora podrži jednog od dvojice preostalih kandidata. 'Stranka se mora očitovati o važnim političkim pitanjima', objasnio je Sanader, ustvrdivši da ga zovu mnogi HDZ-ovci i pitaju za koga bi trebali glasovati u drugom krugu. Na pitanje koga osobno podupire, odgovorio je kako će poduprijeti onoga za koga se odluči Predsjedništvo HDZ-a. Sanader je odbacio tvrdnje Andrije Hebranga da su se predsjednici HDZ-ovih županijskih organizacija usprotivili Sanaderovu angažmanu u predsjedničkoj kampanji. 'Nazvalo me je nekoliko predsjednika županijskih organizacija, a i s nekima sam razgovarao na moju inicijativu. Među njima su i neki ministri koji vode županijske organizacije, koji su rekli da to nije točno', kazao je Sanader.

Razmišlja o povratku u saborske klupe

Odbacio je tumačenja da je riječ o slabljenju predsjednice stranke Jadranke Kosor. 'Ovo nije slabljenje Jadranke Kosor, nego jačanje HDZ-a', ustvrdio je Sanader, koji ističe da podržava rad Vlade, u kojem prepoznaje 'provođenje politike zacrtane prije izbora 2007.' Na pitanje namjerava li se ponovno kandidirati za predsjednika stranke, Sanader je rekao kako o tome ne razmišlja. Potvrdio je i da razmišlja o povratku u zastupničke klupe, nakon 15. siječnja, kada mu istječe moratorij za reaktiviranje mandata u Hrvatskom saboru.

>> 'Vraća se da bi stao uz svoje ljude koji sjede u Remetincu'

>> 'Ljudi zaboravljaju brzo, a Sanader sigurno ima plan'

'Rascjep nije moguć dok sam ja tu'

Na traženje novinara da komentira optužbe prema kojima je bio umiješan u aferu Hypo, Sanader je samo odgovorio kako da je to istina 'ne bi odstupio s najmoćnijeg položaja u zemlji'. Na pitanje zašto je uopće odlazio iz politike, rekao je da nije bio spreman prodati dio teritorija za ulazak u EU. 'Htio sam izazvati šok koji je na kraju i rezultirao sporazumom Pahor-Kosor. Upitan znači li nazočnost 15-tak HDZ-ovih zastupnika na njegovoj konferenciji za novinare rascjep u HDZ-ovu Klubu da 'nije, dok sam ja tu sa svojih 20 godina iskustva i rada u stranci, posebno dok sam bio predsjednik'. Sa Sanaderom su na konferenciji bili i predsjednik Sabora Luka Bebić te HDZ-ovi zastupnici Božica Šolić, Emil Tomljanović, Krunoslav Markovinović, Mario Zubović, Jerko Rošin, Boris Kunst, Niko Rebić, Stjepan Fiolić, Karmela Caparin, Vedran Rožić, Nikola Sopčić, Josip Đakić, Petar Selem i Ivanka Roksandić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene