Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader otvorio hrvatsko veleposlanstvo u Podgorici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader završio je u Kotoru svoj prvi službeni posjet neovisnoj Crnoj Gori, a razgovore koje je tijekom dana u Podgorici vodio s najvišim crnogorskim dužnosnicima ocijenio je kao vrlo sadržajne i plodonosne.

Hrvatska i Crna Gora imale su u povijesti dobre odnose osim devedesetih godina kad je Miloševićevu politiku prihvatio dio ljudi u Crnoj Gori, dok je većina bila protiv. To razdoblje je iza nas. Došle su isprike za agresiju na Dubrovnik i ostale dijelove Hrvatske. Danas je vrijeme za nove odnose, novu budućnost. Moramo nadići prošlost i postoje uvjeti za razvoj dobrih odnosa", rekao je Sanader u razgovoru s gradonačelnicom Kotora Majom Ćatović. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gradnja autoceste U Podgorici započeli pregovori s grčko-izraelskim konzorcijem Slika nije dostupna Najgori rasplet Konzorcij ostao i bez početno uloženog novca u Crnoj Gori

"U Hrvatskoj imate prijatelja i mi ćemo pomoći Crnoj Gori našim iskustvom na putu u euroatlantske integracije", rekao je Sanader i naglasio da je Kotor povijesni grad na kojeg su ponosni i Crnogorci i Hrvati.

On je izjavio da je u hrvatsko-crnogorskim razgovorima bilo riječi o zajedničkim projektima posebice u turizmu i izgradnji infrastrukture u Crnoj Gori.

Gradonačelnici Kotora Sanader je u ime hrvatske Vlade darovao ček od 2 milijuna kuna za obnovu crkve Svetog Eustahija u kojoj je župnik bio pokojni don Branko Sbutega.

Sanader se u Kotoru sastao i s predstavnicima Hrvatske građanske incijative, jedine hrvatske političke stranke, koja ima jednog zastupnika u parlamentu i s predstavnicima hrvatskih nevladinih udruga i kulturnih društava.

Novinarima je Ivo Sanader potom izjavio da su mu oni iznijeli
probleme s kojima se suočavaju od pokušaja asimilacije, teškoća u zapošljavanju do povrata imovine.

Danas otvoreno veleposlanstvo Hrvatske u Podgorici pomoći će u rješavanju tih problema i u očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Crnoj Gori, rekao je Sanader i obećao veću financijsku pomoć Hrvatima u Crnoj Gori.

Dobrodošlicu u Kotor Sanaderu i hrvatskom izaslanstvu poželjeli su članovi Bokeljske mornarice čiji je admiral Milan Milošević hrvatskom premijeru poklonio monografiju "Dvanaest stoljeća Bokeljske mornarice". Za goste iz Hrvatske Bokeljska mornarica je izvela svoje jedinstveno kolo na trgu ispred crkve Sv. Tripuna, gdje se Sanader zadržao u kraćem razgovoru s kotorskim biskupom Ilijom Janjićem i time
završio službeni posjet Crnoj Gori.

U hrvatskom izaslanstvu bili su potpredsjednik Sabora Luka Bebić, potpredsjednik Vlade RH Damir Polančec, ministar gospodarstva Branko Vukelić, predstavnici MVPEI-a, veleposlanik u CG Petar Turčinović, gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica i predsjednik Hrvatsko-crnogorskog međudržavnog savjeta Veljko Bulajić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene