Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Crnogorska vlada traži da snize ponudu za milijardu eura odnosno na razinu ponude splitskog Konstruktora.


Tenderska komisija Vlade Crne Gore započela je u četvrtak pregovore s grčko-izraelskim konzorcijem Aktor HGH o izgradnji autoceste od Bara do Boljara, za koje se pretpostavlja da će trajati oko mjesec dana. Nakon suspenzije hrvatskog konzorcija koji je predvodio splitski Konstruktor, a koji ni nakon produžetka roka od 60 dana nije mogao osigurati valjana bankovna jamstva, vlada u Podgorici je odlučila pregovarati s Aktorom, drugorangiranim na prošlogodišnjem natječaju.

Vezani članci Slika nije dostupna Crnogorski 'projekt stoljeća' nikako da se pokrene s mrtve točke Slika nije dostupna 'Postoje izgledi da Konstruktor gradi autocestu u Crnoj Gori'

Prema planovima crnogorske vlade, u idućih mjesec dana bi se trebao dogovoriti Koncesijski ugovor, dok bi u naredna tri mjeseca trebalo finalizirati financijsku ponudu, odnosno omogućiti Aktoru pribavljanje valjanih bankovnih jamstava. Od sudionika ovih razgovora nije se moglo ništa konkretno doznati osim da se traže modaliteti da Aktor snizi svoju ponudu od 3,92 milijarde eura za oko milijardu eura i dovede je na razinu one koju je dao Konstruktor.

Za gradnju zainteresirana i Kina

U crnogorskoj vladi ocjenjuju da prostora za to ima, osobito ako se smanje kamate i troškovi održavanja i osiguranja autoceste, dok crnogorski projektanti otkrivaju da je Aktor spreman na nižu cijenu ako bi se iz glavnog projekta izbrisale neke pozicije, na što crnogorska strana ne pristaje. Crnogorska vlada će, ne dođe li do dogovora s Aktorom, pregovarati s ostalim sudionicima tendera, a mediji navode da je posljednjih dana veliko zanimanje za izgradnju ove autoceste izrazila je i Kina. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju