Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janša: Ako Hrvatska ne opozove ZERP EK će odrediti sankcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša izjavio je da s Hrvatskom

nisu u toku nikakvi tehnički razgovori o ZERP-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sanader: Ako nas se bude ucjenjivalo bit će ili ZERP ili EU Slika nije dostupna Rupel: 'ZERP je sada problem Hrvatske i Europske komisije'

'Tehničkih konzultacija o ZERP-u nema jer Hrvatska nije dala
nikakav novi prijedlog. Rješenje je ili da Hrvatska opozove odluku o ZERP-u ili da ponudi rješenje koje bi bilo prihvatljivo Sloveniji, Italiji i Europskoj komisiji', rekao je Janša. 

Janši je postavljeno pitanje jesu li o ZERP-u u tijeku
tehničke konzultacije s Hrvatskom, Italijom i Europskom komisijom, što je, kako su javili slovenski mediji, izjavio hrvatski premijer Ivo Sanader.

Janša je ponovio svoje već ranije izraženo stajalište o ZERP-u da on nije bilateralni problem Slovenije i Hrvatske, nego pitanje odnosa Europske unije i Hrvatske, jer je dogovor državnih tajnika u ministarstvima vanjskih poslova Italije, Slovenije i Hrvatske iz 2004. godine utvrdio da se ZERP ne primjenjuje na članice EU-a. 

'To je problem između Europske unije i Hrvatske', rekao je Janša, dodajući kako nije istina da je ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel Hrvatskoj dao jednotjedni rok da opozove primjenu ZERP-a na članice Europske unije dodavši kako je Rupel samo ponovio upozorenja Bruxellesa.

Hrvatska, prema Janšinim riječima, treba opozvati ZERP i predložiti novo rješenje s kojom bi se složile sve tri strane i Europska komisija, 'a ako se to ne dogodi, Europska komisija će donijeti sankcije i poduzeti korake.'

Janša je rekao da se u pogledu ZERP-a ništa ne bi dogodilo ni u slučaju da vlada talijanskog premijera Prodija dođe u ozbiljnu krizu nakon što je iz vlade otišla jedna od koalicijskih stranaka, ponovivši kako ZERP nije problem između Italije i Slovenije, te Hrvatske na drugoj strani, nego između EU-a i Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene