Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Predsjedavajući OESS-a najavio kraj misije u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedavajući OESS-a, španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos, najavio je u subotu u Dubrovniku dovršetak misije OESS-a u Hrvatskoj nakon 11 godina.

- Jako sam zadovoljan napretkom Hrvatske... Zato ću na sastanku Stalnog vijeća OESS-a u studenom u Madridu predložiti da se nakon 11 godina zatvori misija u Hrvatskoj, izjavio je Moratinos koji je sudjelovao na dvodnevnom Croatia summitu o budućnosti Jugoistoka Europe.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Poručio na godišnjem skupu Lavrov opleo po OESS-u: "Organizacija je na rubu ponora, pretvara se u privjesak NATO-a i EU-a" Slika nije dostupna Briga zbog klime Otočne zemlje strahuju od 'kraja svijeta'

Komentirajući tu najavu hrvatski premijer Ivo Sanader ocijenio je da je misija OESS-a koja je u Hrvatsku došla nakon Domovinskog rata i pomogla u rješavanju poratnih problema bila vrlo uspješna.

- Hrvatska je danas stabilna demokratska zemlja o čemu svjedoče tri smjene vlasti demokratskim putem na izborima, rekao je Sanader.

Iako Misija odlazi Zagreb će nastaviti s ispunjavanjem demokratskih standarda suradnju sa sudom u Haagu i zaštitom manjina, najavio je Sanader domaćin summita koji je okupio 8 šefova država i vlada regije, čelne ljude međunarodnih političkih organizacija te predstavnice oko 40 zemalja Europe i svijeta.

Poslijepodnevni dio dubrovačkog sastanka na vrhu bio je posvećen raspravama o sigurnosnim i gospodarskim problemima u Jugoistočnoj Europi na kojima su uz političke predstavnike izlagali i poslovni ljudi iz regije.

Najviši dužnosnici Jugoistočne Europe visoki predstavnici SAD-a i NATO-a složili su se kako je budućnost regije u transatlantskim
integracijama NATO-u i EU.

Sudionici summita suglasni su kako Jugoistok Europe ostvaruje
gospodarski i politički napredak ali je potrebno učiniti dodatne
napore kako bi to područje iz "potrošača sigurnosti" postao njegov "izvoznik".

Neizostavna tema bilo je i Kosovo čije rješenje suglasni su
sudionici, treba što prije postići. Na to je posebno upozorio gost
summita glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer koji smatra da treba učiniti sve kako bi se "izbjegle neosnovane odgode konačnog rješenja".

I albanski premijer Agim Ceku naglasio je kako odgoda rješenja nanosi političku i gospodarsku štetu cijeloj regiji a u ime svoje vlade izrazio je želju za stabilnim i multietničkim Kosovom koje će biti u partnerskim odnosima sa svim susjedima.

Dubrovački sastanak na vrhu održan je na pola puta između prošlog summita NATO-a u Rigi i budućeg u Bukureštu 2008. godine na kojem Hrvatska očekuje poziv za članstvo u toj međunarodnoj sigurnosno-političkoj asocijaciji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene