Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O aferi Fimi medija

Sanader nekadašnje kolege i prijatelje nazvao kriminalcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Imam najbolje odvjetnike u Hrvatskoj i najbolje argumente. Idem s punim samopouzdanjem na suđenje i uz pomoć svoje obrane dokazat ću hrvatskoj javnosti da su sve optužbe namještene i da je sve ovo sto se događa u posljednje dvije godine politički motivirano, kazao je Ivo Sanader

U 9.30 sati čitanjem optužnice na zagrebačkom Županijskom sudu započet će suđenje za Fimi mediju. USKOK bivšeg premijera tereti za izvlačenje novca iz državnih tvrtki i punjenje crnih fondova HDZ-a te za stjecanje nepripadne imovinske koristi.

Pročitajte i ovo Jozo Bekavac, brat Marka Bekavca Mjeseci užasa Brat hrvatskog kapetana zarobljenog u Turskoj: "Živimo u neizvjesnosti. Spomenuo je trgovinu drogom, a u zatvoru su najgori zločinci" Slika nije dostupna Afera Fimi media Šeks na sudu za sve krivi Jarnjaka: "Teretio je i mene i stranku da bi sa sebe skinuo bilo kakvu odgovornost"

Komentirajući početak suđenja Sanader je spomenuo da je njegov braniteljski tim dobro pregledao dokumentaciju, a obrusio se na ostale okrivljenike koji su priznali namještanje poslova za Fimi mediju Nevenke Jurak i zatim kazali da im je to naredio Sanader .

Svoje nekadašnje kolege i prijatelj bivši premijer nazvao je kriminalcima. Vrlo je jasno da se to odnosilo na Mladena Barišića, Nevenku Jurak i Branku Pavošević koji su se izjasnili krivima. Podsjetimo, Fimi medija jedna je od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj gdje se prvi put na optuženičkoj klupi našla i jedna stranka - HDZ.

>> Sanader u pauzi suđenja popio kavu s Lukom Bebićem

Ivo Sanader, Mladen Barišić, Ratko Maček, Branka Pavošević, Nevenka Jurak, Anita Lončar-Papeš, Bojan Dimić, HDZ i trgovačka društava Fimi Media, Ani-Lon i Onida optužena su za udruživanje radi počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe položaja i ovlasti u pomaganju.

Prema optužnici sam Ivo Sanader te Mladen Barišić i Ratko Maček, koji su navodno djelovali po Sanaderovom naređenju, su u ime HDZ-a za stranku prikupljali donacije fizičkih i pravnih osoba.

Na scenu je zatim stupila Branka Pavošević koja je po, stoji u optužnici, Sanaderovu ili Mačekovu naređenju iz knjiga HDZ-a "izostavila" više od 15 milijuna kuna. Novac koji nigdje nije bio evidentiran Pavošević je koristila za plaćanje troškova HDZ-a i isplaćivala ih fizičkim i pravnim osobama među kojima i članovima stranke. Novac je, tvrdi USKOK, isplaćivao i Barišić, a znao je to činiti i Maček.Svojim uigranim načinom poslovanja Sanader i HDZ prema optužnici su si priskrbili više od 46 milijuna kuna, a bivši premijer u svoj je džep navodno spremio barem 15-ak milijuna dok je ostatak od preko 31 milijun kuna pripao HDZ-u.

Kratkih rukava nisu ostale ni Nevenka Jurak koja je utržila više od dva i pol milijuna kuna, stoji u optužnici, Lončar-Papeš u džep je spremila nešto više od dva milijuna kuna dok je Dimić uspio dobiti samo više od milijun i pol kuna. U optužnici USKOK-a također stoji kako je Fimi medija izvukla korist više od 11,5 milijuna kuna, a trgovačko društvo Ani-Lon više od pet i pol tisuća kuna.

Zbog zloporabe položaja i ovlasti u aferi Fimi medija, kojom su državne tvrtke oštetili za više od deset milijuna kuna, Županijsko je državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo tri optužnice protiv nekadašnjih moćnika Hrvatskih autocesta (HAC) Marija Crnjaka, Jurice Prskala, Josipa Sapunara i Zlatka Korpara, a pali su i šef Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo te nekadašnji šef Hrvatskih šuma Darko Beuk.Optužnica je podnijeta i protiv Ivice Kirina.

Gradonačelnika Virovitice tereti se da je kao ministar policije zloporabio oko 8 milijun kuna na način da je posredstvom Fimi medije proračunskim novcem punio crne HDZ-ove fondove. (VLM Agencija)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene