Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nema panike'

Krizno stanje: Plina ima za još tri tjedna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Imamo zaliha plina za još tri tjedna, kako za građanstvo tako i za industriju, stoga nema razloga za paniku, ali ima za ozbiljnost, rekao je danas premijer Ivo Sanader te najavio donošenje odluke o kriznom stanju u opskrbi plinom.

Premijer Ivo Sanader najavio je danas nekoliko dodatnih akcija kako bi se poboljšala situacija s opskrbom plina nakon što je Hrvatskoj noćas ponovo prekinuta isporuka iz Rusije te je istaknuo kako se čini sve da kućanstva imaju sigurnu opskrbu.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Keniji Tragedija u Keniji VIDEO Strašna eksplozija kamiona s plinom: Ozlijeđeno gotovo 300 ljudi, među poginulima je i dijete Eksplozija u Mongoliji U glavnom gradu Mongolije VIDEO Eksplodirala cisterna sa 60 tona plina: Poginulo najmanje šest osoba

'Razloga za paniku nema, ali za ozbiljnost ima. Da danas ništa ne činimo, imamo dovoljno plina za tri tjedna', izjavio je premijer Sanader nakon sastanka s čelnicima resornih ministarstva te Ine, Plinacro-a i HEP-a.

Moguća odgoda početka škole

Najavio je da bi Vlada danas, na telefonskoj sjednici, mogla donijeti odluku o kriznom stanju u opskrbi plinom što bi se ponajprije odnosilo na lokalne distributere vezano uz smanjenje isporuka plina industriji. Na upit o mogućnosti produženja školskih praznika zbog situacije s plinom premijer je kazao kako će se pratiti stanje. 'Ako se situacija zakomplicira i to je jedna od opcija', kazao je. 

>> 'Kad sam s Katarom dogovarao terminal za plin, popljuvali su me'

>> Rusija prekinula isporuku plina, moguće redukcije

Kao kratkoročne mjere u situaciji prekida isporuke ruskog plina premijer je rekao da je Ini pojačan nalog da intenzivira kontakte o mogućem dodatnom uvozu, kao i da u pregovorima s talijanskim ENI-jem pokuša dogovoriti da ENI Hrvatskoj prepusti dio svojih količina plina iz Sjevernog Jadrana. Kao strateške, dugoročne ciljeve, istaknuo je završetak razgovora s MOL-om o izdvajanju plinskog biznisa iz Ine i nastojanje da se oni završe u siječnju, pri čemu bi plinski biznis preuzeo Plinacro. Dugoročni su ciljevi i izgradnja novih dobavnih pravaca i LNG terminala.

Građanstvo apsolutno sigurno

Građanstvo odnosno tarifni kupci, apsolutno su sigurni i oni će dobivati potrebne količine plina, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec. Podsjetio je da je to Ministarstvo već uvelo mjere smanjenje isporuka velikim potrošačima, kao što je HEP, a kako bi imalo alat utjecaja i na lokalnu distributivnu mrežu najavio je donošenje odluke o kriznom stanju koja će omogućiti da se distributeri 'stave pod kontrolu' vezano za smanjenje isporuka industriji.

Vlada će vjerojatno danas poslijepodne održati telefonsku sjednicu i prihvatiti taj prijedlog Ministarstva, najavio je Sanader. Velika većina povlaštenih potrošača već je smanjila svoju potrošnju, a odlukom će im se moći narediti da je svedu na minimum. U Hrvatskoj je 37 distributera i na njihov su sustav priključeni tzv. tarifni kupci, odnosno kućanstva, te dio industrije. Odluka o kriznom stanju omogućuje da se izda naredba distributerima da shodno kategorizaciji potrošača određenim kategorijama isporučuju manje količine plina (industriji na distributivnom sustavu).

Potrošnja plina je 580.000 prostornih metara na sat

Nakon što je noćas Hrvatskoj u potpunosti prekinuta opskrba ruskog plina potrebe se zadovoljavaju iz domaće proizvodnje i podzemnog skladišta Okoli. Prema trenutnim podacima, potrošnja plina je oko 580.000 prostornih metara na sat, od čega se oko 460.000 odnosi na široku potrošnju.

HEP ima dovoljno drugih goriva za opskrbu toplinskom energijom i ne očekuje u tome nikakve probleme, a ne očekuje ni poteškoće u isporuci električne energije, rekao je Mravak. Dodao je kako procjene govore da će prelazak na skuplje gorivo na HEP utjecati maksimalno 20 milijuna kuna. Na ukupan prihod HEP-a od 13 milijardi kuna to je gotovo zanemarivo i neće imati nikakav utjecaj na cijene, rekao je Mravak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene