Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader najavio prosvjed Europskoj komisiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je kako namjerava Europskoj komisiji uputiti prosvjed zbog ponašanja šefa Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincenta Degerta u vezi s proglašenjem Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa, te najavio da će Vlada Saboru predložiti izmjene odluke o ZERP-u.

'Njemu ću poslati i Bečku konvenciju da je nauči napamet i da nauči njen sadržaj. Naime, on umjesto da štiti interese Europske komisije i Unije i da Hrvatskoj koja je budući član Europske unije pomaže na putu, on unosi zabunu u hrvatsku javnost i Europsku komisiju', rekao je Sanader.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sanader: Prije ulaska u EU Hrvatska će morati promijeniti Ustav Slika nije dostupna Sanader: Ako nas se bude ucjenjivalo bit će ili ZERP ili EU

Delegacija EK-a u Hrvatskoj u utorak je priopćila da bi 'jednostranim aktiviranjem Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP), Hrvatska naškodila vlastitoj vjerodostojnosti pouzdanog partnera u regiji'.

Sanader je glede aktiviranja ZERP-a ponovio kako Hrvatska 'ima apsolutno i autonomno pravo proglasiti ZERP', te da 'ne postoji nikakav trojni sporazum' sa Slovenijom i Italijom.

'Posrijedi je dakle činjenica da je Hrvatski sabor donio odluku koja je u njegovoj ovlasti - a to je odluka o proglašenju ZERP-a. Drugo, Hrvatski sabor je tu odluku u lipnju 2004. promijenio i izuzeo zemlje članice Europske unije za vrijeme dok ne završe pregovori', rekao je Sanader.

Premijer je dodao kako o tome ne može biti nikakvog dogovora ni s kim. 'Mi imamo apsolutno i autonomno pravo proglasiti ZERP, kao što smo to i učinili, i oko toga nema nikakvog trojnog sporazuma', rekao je Sanader.

Hrvatski premijer je međutim naglasio da je Hrvatska, 'kao zrela demokratska zemlja koja zna kako se treba ponašati u međunarodnim odnosima', o svojoj odluci iz lipnja 2004. izvijestila Europsku komisiju u Bruxellesu na sastanku na kojem je bio predstavnik Europske komisije Pierre Mirell, a bili su mu nazočni i predstavnici Italije i Slovenije.

'S tog sastanka postoji bilješka koju su potpisali svi nazočni.
Dakle, nema nikakvog dogovora, samo bilješka u kojoj hrvatski predstavnik informira o odluci Hrvatskog sabora', rekao je Sanader.

Premijer je isto tako rekao da će Vlada na sutrašnjoj sjednici
uputiti prema Hrvatskom saboru izmjene odluke o ZERP-u.

'U tim izmjenama ćemo ići s dvije stvari - prvo je zoniranje Jadrana jer želimo sačuvati ribolovni pojas u smislu biološke zaštite riba, a ići ćemo i s izmjenom prema kojoj neće moći biti diskriminacije prema hrvatskim ribarima. To smo i najavili Europskoj komisiji i zemljama kojih se to tiče', rekao je Sanader.

Sanader je oštrim riječima upozorio Degerta da 'pazi na koji način informira svog povjerenika'. 'Mi s povjerenikom Rehnom, s predsjednikom Barrosom i s cijelom Europskom komisijom, pa i s Degertom, imamo dobar odnos, ali nećemo dopustiti da bilo tko prelazi svoje ovlasti i da na pogrešan način interpretira odluke Hrvatskog sabora', izjavio je hrvatski premijer.

'Kad sam to rekao, reći ću još i to da nećemo dopustiti da se bilo tko miješa i da traži izvješća od Županijskog suda u Zagrebu. On to može zatražiti preko Ministarstva vanjskih poslova, ali direktno ne. To su stvari koje spadaju u elemente Bečke konvencije', rekao je Sanader.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene