Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Inspektori na terenu istjerivat će porast inflacije?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neobična Vladina mjera za borbu protiv inflacije. U rat s cijenama kreću inspektori! Inflacija je u lipnju dosegla 7,6 posto što je najviša stopa inflacije u posljednjih 10 godina.

Istjerivači inflacije - porezna uprava, financijska policija i državni inspektorat odlaze na teren u istragu kako bi otkrili tko je i gdje neopravdano podigao cijene. 

Pročitajte i ovo Kuglice sladoleda - 3 Vrtoglave cijene Što građani misle o novim cijenama omiljene ljetne slastice: "Poskupio je više od svega, vidi se što nam je euro donio" Stigle jagode - 2 Pitanje prioriteta Na tržnice stigle domaće jagode, nikada ih nije bilo manje i nikada nisu bile skuplje

Detalji antiinflacijske akcije još su nepoznati.

Premijer tvrdi kako će biti potrebna veća inspekcija, na teren će se poslati ljudi iz državnog inspektorata, Porezne uprave i Financijske policije da se vidi tko je to i zbog čega podigao cijene, kazao je premijer odgovarajući u Banskim dvorima na pitanja o rastu inflacije.

'Postoje indicije da su neke cijene neopravdano podignute i da su u ljeto, kao što se dogodilo i u prosincu, mnogi lovili u mutnom', rekao je Sanader.

Ministar financija Ivan Šuker najavio je da će se nakon razgovora s vodećim hrvatskim ekonomskim stručnjacima i Vladi predložiti mjere da se taj šok suzbije.

Podsjetio je da je Vlada u rebalansu proračuna izdvojila 600 milijuna kuna za strukturne potpore, pa je, kaže, nelogično da netko, tko dobije državne potpore, povrh toga još diže cijene.

To je zadatak upravo kontrola. Ne želeći ulaziti u slobodu tržišta, ako je netko neopravdano digao cijene i na takav način iskoristio ovo što se događa to treba jasno reći, istaknuo je Šuker.

Podsjetio je i da je prošle godine Vlada izdvojila 440 milijuna kuna za subvencije od suše uzgajivačima stoke i proizvođačima mlijeka, a sada je ta stoka na tržištu, pa je nelogično da se, ako je država subvencionirala prehranu stoke, netko diže cijenu.

Vlada će reagirati i ako na cijenu kruha bude utjecala cijena pšenice, kazao je podsjećajući na iznos izdvojen za strukturne potpore, te poručujući da će Vlada imati selektivne mjere kojima će najviše pomoći socijalno najugroženijima.

Ministar je naglasio da je na rast inflacije (u lipnju je inflacija na godišnjoj razini iznosila 7,6 posto), po podacima Državnoga zavoda za statistiku, najviše utjecao rast cijena ugostiteljskih usluga, prehrana, te prijevoz putnika.

Porast cijena u prijevozu putnika ima djelomično opravdanje u porastu cijena goriva, ali najviše je porasla cijena paket aranžmana, što nije direktno vezano za svakodnevni prijevoz građana, objasnio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene