Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u ponedjeljak će, nakon gotovo godinu dana slobode, na suđenje pred zagrebačkim Županijskim sudom ponovno biti doveden iz zatvora u Remetincu gdje je odveden u utorak nakon presude u slučajevima Hypo i Ina - MOL.


Za razliku od objave presude na koju je došao taksijem iz obiteljske kuće u elitnoj Kozarčevoj ulici u ponedjeljak će na ročište u slučaju Fimi medija biti dovezen policijskim kombijem iz zatvora u Remetincu s "lisicama" na rukama, u pratnji pravosudne policije.

Utorak 20. studenoga, kada je kažnjen s deset godina zatvora zbog primanja provizije od austrijske Hypo banke te mita od mađarskog MOL-a kojemu je zauzvrat prepustio upravljačka prava u Ini, Sanaderu je bio zadnji dan slobode od 16. prosinca prošle godine. Tada je nakon pet mjeseci izašao iz istražnog zatvora gdje je smješten 18. srpnja 2011. kada ga je Austrija izručila Hrvatskoj.

Sanaderovo prvo puštanje iz Remetinca omogućio je Ustavni sud odlučivši da su razlozi za zadržavanje u istražnom zatvoru nedostatni te da mu treba omogućiti obranu sa slobode.

Kako je sud strahovao da bivši premijer ponovno ne pobjegne iz Hrvatske oduzeta mu je putovnica i zabranjeno da bez dozvole napušta Zagreb. Uz to je morao položiti i jamčevinu od 12,4 milijuna kuna pa su svoje nekretnine za njega založili prijatelji Luka Bebić, Jerko Rošin i Mario Zubović te supruga Mirjana.

Povratkom u zatvor, po sili zakona nakon nepravomoćne desetogodišnje presude, Sanader u Remetincu više nema isti status, jer je prvi put tamo bio pritvoren dok sada izdržava kaznu. To podrazumijeva drugačiji zatvorski tretman, ali i ćeliju, tim više što je prvi boravak boravak u Remetincu proveo na ženskom odjelu gdje su umjesto 'čučavaca', na koje nije mogao zbog bolova u nozi, klasični 'sjedeći' toaleti.

Uz uvjete u zatvoru Sanaderu će se promijeniti i tretman u sudnici. Osim što će pred sudsko vijeće od ponedjeljka biti doveden svezan u velikoj će vijećnici sjediti između dva pravosudna policajca, a ne kao do sada uz suoptuženika u slučaju Fimi medija i nekadašnjeg glasnogovornika Ratka Mačeka.

Njih dvojica jedini u tom slučaju, uz HDZ kao prvu optuženu stranku, nisu priznali da su iz državnih institucija i tvrtki nezakonito izvukli 70-ak milijuna kuna. Korupciju su, međutim, priznali bivši stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević i vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak.  (Hina)
 

Vezani članci Ivo Sanader - 2 Ustavni sud odbio Sanaderovu tužbu zbog afere Planinska Slika nije dostupna Milanović: Presuda Sanaderu je šokantna

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook