Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 'otrovne kiflice' Sanader

Der Spiegel: Sanader izgleda kao gospodin koji je zalutao među seljake

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Hrvatsku neki dan nazvao 'otrovnom kiflicom' njemački tjednik pozabavio se i suđenjima bivšem hrvatskom premijeru.

U članku se navodi kako Hrvatska unatoč visokom vanjskom dugu i nizu političkih skandala 9. prosinca planira potpisati ugovor o pristupanju EU. Vladajuća stranka trpi zbog niza kaznenih postupaka protiv njezinih članova i vrlo vjerojatno će izgubiti izbore, piše Der Spiegel.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor podcast Krešendo Bivša premijerka otkrila kako je izgledalo sastavljanje lista: ''Jadranka Kosor pronađena gola na vrhu zgrade, naišao je Šeks...'' Slika nije dostupna Afera Ina-MOL Kosor na suđenju Sanaderu: Mesić me tražio da skinem oznaku tajnosti s dokumentacije za izmjenu dioničarskog ugovora"

>> 'Hrvatska je otrovna kiflica, možemo li i nju progutati?'

O bivšem hrvatskom premijeru pišu kako dugo nije bio ovako blizu ljudima. 'Toliko blizu, da može čiti kako teško dišu, kišu i šapću iza njegovih leđa. No on ostaje tih i smiren', piše Der Spiegel te dodaje kako 'Ivo sanader, u crnom odijelu, sjedeći uspravno izgleda poput gospodina koji je slučajno zalutao među grupu seljaka'.

List podsjeća kako je Sanader bio hrvatski premijer 6 godina, do 2009. te kako je upravo on otvorio put Hrvatske prema EU. Unatoč glasinama o sumnjivim poslovima, Sanadera je praktički do samog kraja podupirala i kancelarka Angela Merkel.

A sada, dodaje list, manje od 3 godine kasnije, Sanader sjedi u sudnici u Zagrebu i brani se od optužbi za korupciju i ratno profiterstvo. Premijerovo lice odaje blago čuđenje svemu što mu se sada događa. Navode i kako u zatvoru ima pristup novinama pa svakako mora znati i što se događa u zemlji.

Sadašnja premijerka Jadranka Kosor imat će čast potpisati ugovor o pristupanju EU, no kako sada stvari stoje, to će joj biti posljednji kapitalni javni nastup duže vrijeme, piše Der Spiegel. 'Premijerka će vjerojatno doživjeti grubo buđenje na parlamentarnim izborima 4. prosinca, pet dana prije odlaska u Bruxelles. Ankete pokazuju da bi se HDZ mogao suočiti s dramatičnim padom na samo 20 posto glasova'.

List pojašnjava da su razlozi pada HDZ-ove popularnosti vrlo jasni - nezaposlenost je oko 14 posto, vanjski dug je blizu razine grčkog, na 102 posto BDP-a. Tu je i niz kaznenih postupaka protiv članova HDZ-a. Osim Sanadera za korupciju se sudi i bivši potpredsjedniku HDZ-ove vlade Damiru Polančecu. U tekstu se spominje i 'bogati HDZ-ov pristaša iz Rijeke, počasni konzul SR Njemačke u Rijeci'. Iako se ne spominje ime riječ je naravno, o Robertu Ježiću. Podsjećaju i na to da je Srbija podigla optužnicu protiv Vladimira Šeksa 'a on se i dalje natječe za mjesto u Saboru'. A kao da to sve nije dovoljno, HDZ-ov veteran, Josip Boljkovac, prvi minustar unutarnjih poslova, uhićen je zbog sumnje da je naredio ubojstva tijekom rata 1945. godine, i nalazi se u zatvorskoj bolnici u Zagrebu, piše Der Spiegel.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene