Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader i Janša dogovorili da Povjerenstva ubrzaju svoj rad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici hrvatske i slovenske vlade Ivo Sanader i Janez Janša u srijedu su u telefonskom razgovoru dogovorili da oba zajednička povjerenstva, ustanovljena u Hrvatskoj i Sloveniji nakon sastanka u Bledu u kolovozu prošle godine, intenziviraju rad i da se prvi zajednički sastanak održi što prije, priopćeno je iz hrvatske Vlade.

"Jutros su telefonom razgovarali hrvatski i slovenski premijeri Ivo Sanader i Janez Janša. Razmotrili su stanje bilateralnih odnosa i nastavak provedbe Bledskih dogovora. Dogovoreno je da oba zajednička Povjerenstva, koja su ustanovljena u Hrvatskoj i Sloveniji nakon sastanka u Bledu, intenziviraju rad te da se prvi zajednički sastanak održi što prije. Premijeri drže kako treba izbjegavati sve aktivnosti koje bi mogle ometati rad Povjerenstava", stoji u kratkom priopćenju vladinog Ureda za odnose s javnošću.

Pročitajte i ovo Marija Vučković što će reći prosvjednici? Dnevnik Nove TV doznaje što je ministrica Vučković dogovorila u Slavoniji Slika nije dostupna Nije mu jasno zašto je Pahor išao u Zagreb Janša: 'Dobro je da još nismo ništa potpisali'

Na sastanku održanom 26. kolovoza prošle godine u Bledu Janša i Sanader dogovorili su kako će granične sporove između Hrvatske i Slovenije rješavati Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), pri čemu će odluka Suda biti obvezujuća i za Hrvatsku i za Sloveniju, dok će se ostala otvorena pitanja rješavati bilateralno, pri čemu će se nastaviti dijalog na ministarskoj razini.

Tada je usuglašeno kako će okvir za arbitražu pripremiti dva međudržavna povjerenstva, a prije upućivanja sudu potvrdit će ga parlamenti dviju zemalja. Dogovoreno je da će se obnoviti rad mješovite diplomatske komisije koja je devedesetih godina već radila i identificirala neusklađene granične točke na kopnu, te će se sastaviti popis spornih kopnenih točaka, a budući da ne postoji suglasnost između dviju država ni oko granice na moru, ta bi se pitanja onda iznijela pred ICJ.

Druga mješovita komisija, sukladno dogovoru, donijela bi pravni okvir o čemu će ICJ raspravljati i donijeti odluku koja bi nakon toga bila obveza za obje strane.

Slovenski premijer Janša nakon sastanka je izrazio očekivanje da bi dva mješovita međudržavna povjerenstva pravni okvir za predaju pitanja granice sudu mogla napraviti do kraja prošle godine, što se, međutim, nije ostvarilo.

Sanader o telefonskom razgovoru s Janšom

Hrvatski premijer Ivo Sanader potvrdio je kako mu je u telefonskom razgovoru njegov slovenski kolega Janez Janša prosvjedovao zbog prodaje parcela uz rijeku Dragonju, koje Slovenija smatra svojim teritorijem.

Sanader je, na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a, kazao kako je dogovoreno da što prije trebaju početi s radom povjerenstva ustanovljena prošlogodišnjim bledskim dogovorom.

"Suglasili smo se da, dok rade komisije, neće biti nikakvih aktivnosti koje bi mogle utjecati na njihov rad", rekao je Sanader.

Dodao je da će nakon prvog zajedničkog sastanka povjerenstava sazvati predsjednike svih parlamentarnih stranaka i izvijestiti ih o njihovu radu.

Napomenuo je da u Hrvatskoj postoji konsenzus oko toga da se, nakon 17 godina pregovora, granična pitanja sa Slovenijom riješe međunarodnom arbitražom, i to pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

Sanader je ocijenio i da je zamrzavanje bledskog dogovora Janša najavio "pod pritiskom nekih koalicijskih partnera i oporbe", kao i zbog rujanskih izbora u Sloveniji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene