Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanader želi jednak tretman

Hrvatska želi prijateljski odnos, a Slovenija brzo rješenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Ivo Sanader rekao je u Aržanu da su hrvatska stajališta jasna kada je riječ o pristupnim pregovorima s Europskom unijom, odnosno da Hrvatska želi jednak tretman u pristupnom procesu kao što ga je imala Slovenija.

Nakon što je na mjesnom groblju u Aržanu kod Imotskoga položio vijenac i zapalio svijeću na grobu prvoga poginulog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, koji je izgubio život na Plitvicama na današnji dan prije osamnaest godina, premijer je odgovorio i na pitanja novinara koja su se odnosila na to kako vidi proces pristupanja Hrvatske EU i što može poručiti pred sutrašnji susret ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom i slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku

>> Slovenija odgovorila na Rehnov prijedlog

>> 'Slovenija zadovoljnija Rehnovim prijedlogom'

Rekavši da je Hrvatska ostvarila jedan od dvaju vanjskopolitičkih ciljeva - ulazak u NATO, Sanader je poručio 'prijateljima u Sloveniji da Hrvatska želi sa Slovenijom razvijati odnose prijateljstva i partnerstva'. Dodao je da Slovenija treba deblokirati pristupne pregovore te da pitanje pristupa Hrvatske EU-u i prijepora oko granica treba razdvojiti. Premijer Sanader istaknuo je da će Hrvatska postati članica EU te ponovio da to neće platiti teritorijem.

Slovenija želi brzo rješavanje pitanja s RH u okviru Rehnove inicijative

Odgovor koji je Slovenija uputila povjereniku za proširenje EU-a Olliju Rehnu glede njegova najnovijeg prijedloga o rješavanju slovensko-hrvatskog spora, 'znak je njene privrženosti brzom i konstruktivnom rješavanju otvorenih pitanja koje bi se omogućilo dogovorom o početku procesa na način koji predlaže Europska komisija', objavilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Sadržaj novog Rehnova prijedloga o načinu rješavanja graničnog prijepora dviju država koji je iznio Žbogaru i Jandrokoviću na njihovu zadnjem sastanku u Bruxellesu prošle srijede još je uvijek tajna, ali slovenski mediji i danas su iznosili nagađanja da se radi 'o jednoj vrsti arbitraže'. Tvrdnje o ad-hoc arbitraži kao biti zadnjeg Rehnova prijedloga pojavljivale su se zadnjih dana u većini slovenskih, ali i hrvatskih  medija.

Slovenci žele pravilo jednake udaljenosti morske granične crte od kopna

Mediji ocjenjuju da bi arbitri uz međunarodno pravo u procesu (koji je otpočet inicijativom Europske komisije o 'facilitaciji' o rješenju bilateralnog spora, kako bi došlo do deblokade hrvatskih pristupnih pregovora) na vagu stavili i slovenski zahtjev da se uz međunarodno pravo u budućem graničnom rješenju uvaži i 'načelo pravičnosti' (ex aequo et bono). To bi pravno načelo, kako navode, moglo odgovarati Ljubljani jer se ona u pitanju razgraničenja na moru poziva i na 'posebne okolnosti', kako se u razgraničenju ne bi primijenila 'crte sredine', odnosno pravilo jednake udaljenosti morske granične crte od kopna, odnosno obala koje pripadaju jednoj i drugoj državi, što bi se inače primijenilo striktnom primjenom UN-ove Konvencije o pravu mora.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova navelo je popodne da ne može komentirati 'produkte medijskih nagađanja', ali niti sam proces razgovora koje vodi Rehn jer je dogovoreno da se o tim pitanjima 'ne raspravlja u javnosti'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene