Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenski tisak analizira

'Slovenija zadovoljnija Rehnovim prijedlogom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U slovenskom ministarstvu vanjskih poslova u utorak tijekom jutra nije se mogla dobiti promptna potvrda o tome je li Slovenija odgovorila na zadnji prijedlog Ollija Rehna i koje su njene eventualne primjedbe na prijedlog, dok slovenski tisak i dalje tvrdi da se stvari u Rehnovu procesu kreću od dosadašnje zamisli o medijaciji Europske komisije prema ad-hoc arbitraži, čiji detalji još nisu dogovoreni.

'Radilo bi se o jednoj vrsti hibridnog (mješovitog) postupka između arbitraže i medijacije, a dvije države odlukom svojih parlamenata pristale bi da će prijedlog Ahtisaarijeve skupine prihvatiti kao obvezujući', piše u utorak mariborski dnevni list "Večer".

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Walter Zakrajšek - 3 Blizu granice s Hrvatskom Završena akcija spašavanja: Otkriveno stanje speleologa, a spasilačka služba razmišljala je i o miniranju Domagoj Mikić i Damijan Šinigoj - 4 Teško je ozlijeđen Speleolog upao u špilju duboku 150 metara: Akcija spašavanja trajala 18 sati

'Bruxelles ne želi riskirati nove slučajeve odustajanja od onoga što je dogovoreno, a to do sada nije bio neuobičajen slučaj u odnosima Slovenije i Hrvatske. Zato bi po (Rehnovu) planu (rješenje) morali potvrditi Državni zbor (slovenski parlament) i hrvatski Sabor', piše mariborski list koji dodaje da bi se rješenje za granični prijepor odredilo po pravilima međunarodnog prava, ali bi se uvažilo i tzv. načelo pravičnosti (ex aequo et bono) na kojemu inzistira Slovenija, kako bi se pri rješenju moglo uvažiti neke posebne povijesne okolnosti koje joj navodno idu u prilog

Što se tiče međunarodnog prava u delimitaciji na moru, navodi Večer, tražilo bi se fleksibilnije rješenje 'inter legem' unutar konvencije o pravu mora.

Rješenje graničnog spora ad-hoc arbitražom, koju bi vodio ugledni nobelovac Maarti Ahtisaari, bilo bi 'fleksibilnije i brže', a to odgovara Europskoj komisiji koja spor želi riješiti i deblokirati hrvatske pristupne pregovore 'svakako prije završetka njenog mandata u studenom ove godine', piše 'Večer'.

List dodaje da će stvari biti jasnije nakon sutrašnjeg sastanka Jandrokovića i Žbogara s Rehnom, no ocjenjuje da je novim prijedlogom Rehna 'za sada Slovenija zadovoljnija od Hrvatske'.

Kacin: Slovenija ne može pristati na eksperiment

Slovenska tiskovna agencija prenijela je pak izjavu slovenskog zastupnika u Europskom parlamentu Jelka Kacina koji je, na sinoćnjoj tribini o izborima za novi Europski parlament, također rekao da granični spor s Hrvatskom svakako treba riješiti do kraja mandata sadašnje Europske komisije. Osvrćući se na slovensko-hrvatske odnose i sadašnju medijaciju Europske komisije Kacin je kazao da Slovenija 'ne može pristati na eksperiment' kad je riječ o rješenju graničnog pitanja i da u Rehnovom prijedlogu stvari moraju biti 'čvrsto definirane'.

Prvi zahtjev Slovenije mora biti 'neposredan kontakt s otvorenim morem', rekao je Kacin, dodajući da je to i do sada bila stalna pozicija Ljubljane. Uz to, Kacin kao zahtjev ističe da se spor ne smije zamrznuti nego ga treba obvezno riješiti do kraja mandata sadašnje Europske komisije, a u suprotnom slučaju Hrvatska ne bi mogla napredovati u pregovorima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene