Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samohrana majka podstanarka

'Dobiju POS-ove stanove, a onda ih iznajme ili prodaju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojni se POS-ovi stanovi u Zadru mogu pronaći na prodaji u oglasnicima, što upućuje na to da ih nisu uvijek dobili oni koji su zaista trebali riješiti stambeno pitanje, požalila se jedna Zadranka.

'Svako malo neki stan iz programa poticajne stanogradnje iznajmljuje se ili čak prodaje i to po tržišnim cijenama iako su ih oni sami dobili po povoljnim uvjetima', rekla je ogorčena Zadranka, majka dvoje djece koja nema riješeno stambeno pitanje, no, svejedno ne može, tvrdi, dospjeti na POS-ovu listu.

Pročitajte i ovo Ilustracija - Beč - 2 Društvena održivost Duh Crvenog Beča: Socijalno stanovanje nije samo za siromašne Ilustracija Dome, slatki dome Htjeli biste kupiti novi stan? Sjednite i pogledajte ove podatke

Ogorčenost je počela kad je nedavno u oglasniku, tražeći novo podstanarstvo, ponovno vidjela da se iznajmljuje baš POS-ov stan na Crvenim kućama, na zadnjoj lokaciji gdje su takvi stanovi u Zadru građeni i useljeni prije tri godine.

Na zadarskom predjelu Smiljevac, gdje su napravljene prve POS-ove zgrade u Zadru, po svakom se ulazu od prvog dana iznajmljuje najmanje 15 posto stanova, a neki nikad nisu ni useljeni već su odmah preprodati i to po tržišnoj cijeni, piše Zadarski.hr. Prvi kupci su ih dobili po cijeni od 700 eura za metar kvadratni, a prodavali po najnižoj cijeni od tisuću eura jer je riječ bila o novogradnji. Ukoliko se ta razlika od 300 eura pomnoži s prosječno 60 kvadrata stana, riječ je o pristojnoj zaradi na nekretnini koju ste dobili iako vam realno nije trebala.

'Zbog takvih, koji na svom imenu službeno nisu imali nekretnina iako imaju riješeno stambeno pitanje, ljudi poput mene koji žive u podstanarima ispadali su s liste. To je stvarno sramotno! Evo, na listi za drugu POS-ovu zgradu na Crvenim kućama, koja se još nije ni počela graditi ima 203 kandidata za 60 stanova, a u onoj prvoj koja se uselila prije nekoliko godina POS-ov stan već možete kupiti ili unajmiti. Ima li itko da to kontrolira', pita ova Zadranka.

Državna agencija APN s kojom kupci sklapaju ugovor i koja je investitor te lokalna samouprava, odnosno Grad Zadar koji je zadužen za listu prvenstva za kupnju ovih stanova kažu da nemaju nikakvu evidenciju o tome koliko je POS-ovih stanova iznajmljeno ili preprodano nakon kupnje, jer vlasnik nema nikakvu obavezu ikoga o tome obavijestiti, piše zadarski.hr.

Naime, jedno je vrijeme bila uvedena zabrana prodaje tih stanova u periodu od deset godina, ali ta je odredba prije četiri godine ponovno izbačena iz ugovora. Vlasnici sadašnjih i budućih stanova na zadarskih Crvenim kućama takvo što, primjerice, uopće nemaju u ugovoru.

'Grad Zadar zadužen je za listu prvenstva i komunalnu infrastrukturu, a sve drugo, od zemljišta, projektanta i izvođača bira državna agencija APN, s kojima kupci i sklapaju ugovor', rekla je kaže Ivana Dadić iz zadarske gradske uprave.

Ukratko, kontrole nema, a za njom očito nema ni potrebe kad je već samim ugovorom o kupnji vlasnicima POS-ovim stanovima dozvoljeno da ih već idući dan - preprodaju, piše portal.

Pravila su da četvorni metar POS-ova stana ne smije biti skuplji od 1.125 eura, konkurirati za njega može svatko, ali prednost na listi imaju građani koji u vlasništvu nemaju drugu nekretninu, odnosno koji su podstanari.

Dodatni bodovi dobivaju se na godine prebivališta, broj članova, obitelji, obrazovanje, socijalni i braniteljski status. Primjerice, cijena kvadrata u novoj POS-ovoj zgradi na Crvenim kućama u Zadru bit će između 1020 i 1030 eura. Kupci će imati mogućnost stanove otplatiti na rok od 30 godina, uz godinu pauze ili počeka, minimalnih 15 posto učešća te prosječnu kamatu od oko 3,75 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene