Dio samoborskog gorja ima vode samo kad se topi snijeg ili dugo pada kiša. Inače ovise o cisterni koja im dovozi vodu.

Galerija


Cijevi su im prazne, ali, kažu, unutra je tlak zraka koji ipak pokreće vodomjer, pa im Zagrebački holding umjesto vode koju nemaju, naplaćuje zrak.

Vezani članci Cisterna s pitkom vodom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Najnovije obećanje Dubrovčanima: Pročistač vode kao božićni poklon Poduzetnik Semir Čović i Ivan Forjan (Foto: Dnevnik.hr) Kuće im pune turista, a oni nisu priključeni na vodovod: "Bojim se da ćemo morati ugasiti posao"

U samoborskom gorju 200 stanovnika u pet sela veći dio godine nema vode, kažu. Kad ne pada kiša, dođe cisterna. Tko ode na posao, nema vode.

Dnevnik Nove TV poslao je upit Zagrebačkom holdingu o tome plaćaju li sela u samoborskom gorju zrak, cjevovod ili cisternu. ''Pokrenute su aktivnosti za izgradnju vodoopskrbnog sustava Noršić Selo – Jarušje, čime će se osigurati vodoopskrba stanovništva naselja Noršić Selo, Bašić Breg, Soline, Gluščić Breg i Jarušje. U tijeku je priprema za pokretanje postupka javne nabave za izvođenje radova na izgradnji vodoopskrbnog cjevovoda u duljini od 4,8 km'', stoji u odgovoru iz Holdinga.

Ni školska djeca nisu navikla na tekuću vodu. ''Kad odemo na WC, ne možemo pustiti vodu, nego treba biti neka kanta. Peremo ruke maramicama. Domar ima problem s kuhanjem'', priča profesorica njemačkog jezika Irena Matijaščić.

''I napunim ja sebi posude i to, ali ne možete suđe tako oprati i isprati kad ne ide voda na pipu'', objašnjava Dražen Bašić, domar i pomoćni kuhar škole u Noršić Selu.

Nije ni u prošlom stoljeću voda išla na pipu, ali se nije ni - plaćao vodovod.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr