Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Opsesivno-kompulzivni poremećaj pojavljuje se podjednako kod muškaraca i žena, a većina bolesnika potraži liječničku pomoć godinama nakon pojave prvih simptoma.


Oko 15% ljudi može se u potpunosti riješiti OKP-a. No njegov problem je dijagnoza. Studije pokazuju kako osobe s OKP-om u prosjeku promijene 3 do 4 liječnika i potroše 9 godina samo u potrazi za dijagnozom. Jeleni je trebalo - 6 godina.

>>Utrka koja ostavlja bez daha - doslovno!

Vezani članci Majka dječaka s autizmom - 4 Muka majke koju je autistični sin grizao i udarao trajala je mjesecima, nakon priče u Provjerenom našlo se rješenje. No čudima tu nije kraj... Provjereno potaknulo institucije na rad - 4 ''Uspjeli smo. Svi skupa'': Nakon priče u Provjerenom ipak se našlo rješenje za dječaka s nizom teških dijagnoza koji je grizao i udarao svoju majku

''Prve kompulzivne radnje su bile provjeravanje vrata, jesu li zaključana, je li štednjak zatovren, a onda su se javile opsesije da ću nekome nauditi. Plakala sam par dana bez prestanka, shvatila sam da ne mogu sama trpjeti te čudne misli", ispričala je Jelena ekipi Provjerenog.

Medicinski rečeno, OKP je neravnoteža serotonina i dopamina, neurotransmitera u mozgu. Ne postoji prekidač koji bi zaustavio izvršavanje neke radnje.

''Informatički rečeno, to je softverska greška. Softver se unutar našeg hardvera, koji je mozak, malo pokvario", objasnio je psihijatar dr. med. Živko Mišević. OKP uključuje opsesivne misli ili kompulzivne radnje. Kod nekih i jedno i drugo.

Da svijet oko njega mora biti posložen po njegovoj posebnoj formuli, Hrvoje je počeo primijećivati još u srednjoj školi. Pet godina živi s kompulzivnim, ili prisilnim radnjama.

''To su kao neki brojevi koji mi se vrte u glavi, to trebam obaviti toliko puta, to toliko puta, ili kad otvaram police, nikad neću samo otvoriti i zatvoriti. Dok ja ne zadovoljim tu radnju koje misli traže od mene, ja ne mogu ići dalje'', rekao im je Hrvoje.

Zašto je opsesivno-kompulzivni poremećaj stigmatiziran u našem društvu i kako je živjeti s njim, pogledajte večeras u Provjerenom u 21:30!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.