Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži je BiH

SAD: Uhićena Hrvatica osumnjičena za mučenje srpskih vojnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka je policija u saveznoj američkoj državi Kentucky uhitila 51-ogodišnju ženu, rođenu u Hrvatskoj, osumnjičenu za ratne zločine počinjene tijekom rata u BiH.

Američki mediji identificiraju ju kao Azru Bašić, koja živi u Stantonu u Kentuckyju i navode, pozivajući se na sudsku dokumentaciju, da je osumnjičena za zlostavljanje i ubojstvo Srba u zatočeničkom logoru u BiH u razdoblju od travnja do lipnja 1992. godine te da je uhićena temeljem tjeralice iz BiH.

Interpol je locirao Bašić u Kentuckyju još 2004. godine, a sud u BiH izdao je međunarodni uhidbeni nalog u listopadu 2006. godine. BiH je SAD-u uputila zahtjev za izručenjem u veljači 2007. godine, a na američki zahtjev dodatnu dokumentaciju o počinjenim zločinima vlasti BiH dostavile su prošle godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Optužena za ubojstvo Pomislila da je oteta pa upucala vozača Ubera u glavu Slika nije dostupna Na temelju Interpolove tjeralice U SAD-u uhićena Riječanka osumnjičena za ratne zločine

Navodno klala, palla udove i sakatila

Američka je lokalna policija tek otkrila da je uhićena u Kentuckyju, a mediji prenose da je, prema dokumentaciji okružnog suda u Lexingtonu 51-ogodišnja žena sudjelovala u okrutnim zločinima dok je bila zapovjednica u hrvatskim snagama u BiH. U pratećoj sudskoj dokumentaciji navode se iskazi svjedoka po kojima je osobno ubila jednog pretučenog srpskog muškarca tako što mu je prerezala vrat, a nakon toga je prisilila druge zatočenike da ližu krv ubijenog. U dokumentaciji se navodi niz drugih okrutnih djela koja joj se stavljaju na teret, poput paljenja ruku i lica zatočenika, urezivanje križa s četiri slova C na čelo i leđa zatočenih, rezanje uha, lizanje stakla.

Bašić je rođena kao Azra Alešević 1959. godine u Rijeci, prenose mediji koji ne navode čije državljanstvo ima. Od podataka navode da ima vozačku dozvolu izdanu u Kentuckyju te da je evidentirana u poreznom sustavu u koji se upisuju američki državljani te strani s dozvolom rada i boravka.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene