Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Odgađanje bi moglo utjecati na odnose'

I to što prije: SAD zatražio od Hong Konga Snowdenovo izručenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države su od Hong Konga zatražile izručenje Edwarda Snowdena, bivšeg djelatnika američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) koji je odao tajni američki program nadzora telekomunikacija i interneta, rekao je u subotu dužnosnik Bijele kuće televiziji CBS News.

"Otišli smo vlastima Hong Konga tražeći izručenje Snowdena Sjedinjenim Državama", rekao je savjetnik Bijele Kuće za Nacionalnu sigurnost Tom Donilon televiziji CBS News. Dodao je da američki policijski dužnosnici razgovaraju s vlastima Hong Konga o tom pitanju.

Donilon je rekao kako SAD ima dobre argumente protiv Snowdena te da očekuje da Hong Kong poštuje sporazum o izručenju sa Sjedinjenim Državama iz 1998.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Deklasificirani dokumenti NSA: Prikupili smo 56.000 emailova običnih građana, ali nije bilo namjerno Slika nije dostupna Napustio aerodrom Evo GDJE je Snowden dobio azil

>> Podignuta optužnica protiv Snowdena, SAD od Hong Konga traži uhićenje

Sjedinjene Države vrše pritisak na Hong Kong da što prije postupe prema njihovu zahtjevu za izručenjem Snowdena upozoravajući kako bi odgađanje moglo utjecati na međusobne odnose. "Ako Hong Kong ne bude ubrzo djelovao to će iskomplicirati naše odnose i staviti u pitanje Hong Kongovu predanost vladavini prava", rekao je visoki dužnosnik administracije predsjednika Baracka Obame agenciji Reuters.

Izvori kažu kako je Snowden, koji se skriva u Hong Kongu, zatražio da ga pravno zastupaju odvjetnici ljudskih prava dok se priprema boriti protiv pokušaja da ga se prisili na povratak u Sjedinjene Države kako bi mu se sudilo. List The South China Morning Post piše u subotu kako Snowden nije pritvoren niti je pod policijskom zaštitom, kao što se izvješćuje, nego da se nalazi "na sigurnom mjestu" negdje u Hong Kongu.

Pristup ogromnoj količini podataka

List također navodi Snowdena koji otkriva nove pojedinosti o američkim špijunskim aktivnostima uključujući i optužbe da SAD hakira kineske mobilne operatere. "NSA čini mnogo toga poput hakiranja kineskih tvrtki mobilne telefonije kako bi ukrao sve podatke o vašem SMS-u", navodi Post da je Snowden rekao u intervjuu 12. lipnja.

Dokumenti koje je ranije odao Snowden otkrili su da NSA ima pristup ogromnoj količini podataka s interneta poput emaila, chata i videa od velikih tvrtki poput Facebooka i Googlea, prema vladinom programu poznatom kao Prism. Također su pokazali da je vlada preko tajnog Suda za inozemni obavještajni nadzor prikupljala tzv. metapodatke kao što su vrijeme, trajanje i pozvani telefonski brojevi na sve telefonske razgovore telefonskih tvrtki poput Verizona. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene