Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na poziv Irana

SAD se pridružuje istrazi o padu ukrajinskog zrakoplova u Iranu

Srušio se avion od Irana do Ukrajine: Svi putnici poginuli - 6
Srušio se avion od Irana do Ukrajine: Svi putnici poginuli - 6 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Srušio se avion od Irana do Ukrajine: Svi putnici poginuli - 1 Srušio se avion od Irana do Ukrajine: Svi putnici poginuli - 1 Foto: DNEVNIK.hr Srušio se avion od Irana do Ukrajine: Svi putnici poginuli - 5 Srušio se avion od Irana do Ukrajine: Svi putnici poginuli - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Srušio se avion od Irana do Ukrajine: Svi putnici poginuli - 6 Galerija 1/3 >>
U padu Boeinga 737-800NG poginulo je 176 ljudi. SAD je izrazio sumnju da ga je srušila iranska protuzračna obrana, taj stav ima i Kanada čiji je premijer Justin Trudeau kazao da je nekoliko obavještajnih izvora navelo da je avion srušila iranska raketa.

Državni odbor za prometnu sigurnost (NTSB) SAD-a prihvatio je u petak iranski poziv za sudjelovanjem u istrazi o rušenju ukrajinskog zrakoplova blizu Teherana, za što je SAD izrazio sumnju da ga je srušila iranska protuzračna obrana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bez Ukrajine Vode se tajni pregovori o primirju na europskom tlu? Ovo je bio Putinov uvjet, odbijen je Chinook helikopteri Rusija zaostaje Amerika nikad nije prodala više oružja: Među najvećim kupcima i jedna balkanska država

NTSB je priopćio kako su primili formalni poziv od Irana da sudjeluju u istrazi o padu Boeinga 737-800NG sa 176 ljudi. Nesreću nitko nije preživio.

"NTSB je odredio akreditiranog predstavnika za istragu o rušenju", naveo je NTSB u priopćenju. Reutersov izvor tvrdi kako je nejasno što će NTSB-ov predstavnik moći raditi, zbog američkih sankcija. NTSB u priopćenju navodi kako će "nastaviti pratiti situaciju oko rušenja i evaluirati razinu sudjelovanja u istrazi.

SAD može sudjelovati u istrazi po međunarodnim pravilima budući da je srušeni zrakoplov izradila američka tvrtka u SAD-u.

Kanada, čija su 63 državljana poginula u nesreći, imenovala je svog predstavnika, dok je ukrajinski tim razgovarao s vlastima u Teheranu o tome u četvrtak, rekao je Farhad Parvareš, iranski predstavnik u Organizaciji međunarodnog civilnog zrakoplovstva u UN-u.

Poginuli su također švedski i afganistanski državljani te je tim zemljama također poslan poziv za sudjelovanje u istrazi, dok će Francuska također možda sudjelovati jer je jedna od zemalja u kojoj su izrađeni motori zrakoplova, rekao je Parvareš i odbacio američke i kanadske navode da je Teheran slučajno srušio zrakoplov.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je u četvrtak da je nekoliko obavještajnih izvora, uključujući kanadske, navelo da je iranska raketa zemlja-zrak srušila Boeing 737 koji je pao u srijedu blizu Teherana.

"Imam sumnje", komentirao je pad zrakoplova u četvrtak Donald Trump

"Osjećam da se dogodilo nešto strašno... Netko je mogao počiniti pogrešku... Ne znam", dodao je. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene