Abu Bakr al Bagdadi (Foto: AFP)
Abu Bakr al Bagdadi (Foto: AFP) Foto: Afp

Sjedinjene Države su u ponedjeljak potvrdile da je u zajedničkom napadu kurdskih i ameirčkih snaga ubijen Abu al-Hasan al-Muhadžir, glasnogovornik Islamske države i jedan od vodećih ljudi te džihadističke organizacije.


Muhadžir je ubijen u u sirijskom gradu Jarablusu u provinciji Alepa, rekao je novinarima dužnosnik SAD-a koji je tražio da ostane neimenovan. Operaciju koja je dovela do smrti "Bagdadijeva drugog čovjeka, ili jednog od tih drugih ljudi" provele su i snage SAD-a, rekao je dužnosnik dodavši da su Sirijske demokratske snage (SDF) imale veliku ulogu u njoj.

Milicija sirijskih Kurda YPG objavila je u nedjelju da je glasnogovornik džihadističke skupine Islamske države Abu al-Hasan al-Muhadžir ubijen u zajedničkom napadu Kurda i američkih snaga na sjeveru Sirije.

Donald Trump (Foto: AFP) Trump: "Vođa ISIS-a Abu Bakr al-Bagdadi je mrtav, ubio je sebe i svoje troje djece. Umro je u strahu kao pas, cvileći i plačući"

Abu Bakr al-Bagdadi (Foto: AFP) Od povučenog dječaka i zaljubljenika u nogomet do bezočnog krvnika i najtraženijeg terorista: Tko je bio Abu Bakr al-Bagdadi?

SDF u kojima glavnu sastavnicu čini YPG, objavile su da su metu gađale blizu Jarablusa, a glavni zapovjednik SDF-a Mazloum Abdi rekao je da je napad "nastavak prethodne operacije" u kojoj je ubijen Abu Bakr al-Bagdadi, vođa IS-a.

On je na Twitteru napisao da je glasnogovornik uzet za metu u selu Ain al-Bayda na sjeveru pokrajine Alep i da je bio desna ruka al-Bagdadija.

Odbjegli čelnik IS-a Abu Bakr al-Bagdadi poginuo u operaciji američkih specijalnih snaga na sjeveroistoku Sirije noću na nedjelju, što je zadalo težak udarac toj džihadističkoj skupini. (Hina)