Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države snažno podupiru napore Hrvatske da uđe u Europsku uniju, jer vjeruju da će to Hrvatsku učiniti još jačim i naprednijim saveznikom te ojačati EU, ocijenio je američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley.


Foley je u komentaru objavljenom u Vjesniku povodom summita NATO-a u Lisabonu ocijenio da je Hrvatska važan saveznik SAD-a te da će njezinim ulaskom u EU biti poslana pozitivna poruka i ostalim zemljama u regiji o mogućem putu prema članstvu, 'ako se gleda prema naprijed i suočava s teškim, ali potrebnim reformama'.

Vezani članci Aleksandar Sunko, hrvatski veleposlanik u Grčkoj Atena u vatrenom obruču, poginula jedna osoba. Veleposlanik o Hrvatima u Grčkoj i jesu li ugroženi Christian Schmidt - 3 Schmidt službeno preuzeo dužnost i poručio: ''Cilj mora biti ojačati Bosnu i Hercegovinu kao pouzdanu članicu zajednice zemalja''

'Hrvatsko članstvo dodatno će proširiti već snažne veze između naših dviju zemalja kroz povećan angažman u mnogim ključnim pitanjima o kojima razgovaramo sa zemljama članicama Europske unije', naglasio je Foley.

I Obama na summitu

On je dodao da se 'na summitu u Lisabonu veselimo što će se predsjednik (Barack) Obama pridružiti predsjedniku (Ivi) Josipoviću i 26 ostalih savezničkih lidera kako bi jednoglasno usvojili novi strateški koncept NATO-a; onaj koji prepoznaje i usmjerava Savez prema novim prijetnjama, utvrđuje nova partnerstva, dok produbljuje ona postojeća i artikulira svrhu NATO-a u 21. stoljeću'.

>> Summit u Lisabonu: jedan od najvažnijih u povijesti NATO-a!

Sastanak na vrhu Sjevernoatlantskog saveza, koji će u petak i subotu u Lisabonu okupiti predsjednike država i vlada 28 zemalja članica i predstavnika UN-a, EU-a, Svjetske banke i brojnih drugih organizacija i zemalja partnera, bit će jedan od najvažnijih u povijesti NATO-a, prije svega zbog usvajanja Strateškog koncepta, dokumenta koji bi trebao odrediti smjernice djelovanja saveza u idućih deset godina. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju