Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska prvi put sudjeluje

Summit u Lisabonu: jedan od najvažnijih u povijesti NATO-a!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na summitu će se, osim 28 zemalja članica, okupiti i predstavnici UN-a, EU-a, te Svjetske banke. Bit će jedan od najvažnijih u povijesti organizacije, zbog usvajanja Strateškog koncepta, dokumenta koji će odrediti smjernice razvoja organizacije unutar sljedećih 10 godina

Sastanak na vrhu Sjevernoatlantskog saveza, koji će u petak i subotu u Lisabonu, za Hrvatsku će također značiti puno! Naime, ovo je prvi put da će Hrvatska sudjelovati na sastanku na najvišoj razini kao punopravna članica NATO saveza. Hrvatsko izaslanstvo predvodit će predsjednik Republike Ivo Josipović, te se očekuje kako će iznijeti iskustva Hrvatske u prvoj godini članstva.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Kabul Podaci UN-a Više od 1000 afganistanskih civila ubijeno u eksplozijama i nasilju od 2021.

>> Zapovjednik NATO-a: Hrvatski vojnici su sjajni

>> Afganistan: Ubijena petorica NATO-vih vojnika

Što se Strateškog koncepta koji će biti usvojen u Lisabonu tiče, glavni cilj mu je učiniti savez učinkovitijim i modernizirati ga kako bi se prilagodio potrebama i izazovima svijeta u kojem djeluje. Riječ je o svojevrsnom ‘naputku za uporabu’ na 11 stranica, koji je osmislio glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Poznato je kako bi savez prije svega trebao modernizirati svoj vojni aparat, u skladu sa stvarnim okolnostima u kojima djeluje, a koje su bitno složenije od nekadašnje konfrontacije sa ‘sovjetskim blokom’, što mu je desetljećima bila glavna uloga. NATO je u obrani svojih zemalja članica danas suočen s međunarodnim terorizmom, širenjem balističkih projektila, informatičkim napadima , a novim Strateškim konceptom, istaknuta je potreba za uspostavom proturaketnog štita na teritoriju Saveza, uključujući i Europu, usmjerenog na potencijalne nuklearno opasne ‘odmetnute’ države poput Irana.

Međutim, Rusija se otvoreno protivi uspostavljanju takvog štita, te ga ocjenjuje kao opasnost za sebe, no saveznici pak tvrde kako Rusija pogrešno poima stvari, a potvrdu toga će joj dati u Lisabonu na summitu NATO-a. ‘Očekujem da se na summitu NATO-Rusija odluči o izradi zajedničke studije o načinu uspostave zajedničke proturaketne obrane’, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Rasmussen.

Afganistan- ne ponovilo se

Treća velika zadaća lisabonskog skupa, bit će rješavanje situacije u Afganistanu, odnosno određivanje ponašanja saveza u budućnosti u sličnim situacijama, temeljeno na ‘lekcijama naučenim u Afganistanu po velikoj cijeni’.

Također se očekuje da će se potvrditi plan o postupnom smanjenju od iduće godine stranih vojnih snaga sa sadašnjih 150 tisuća i prepuštanje odgovornosti za sigurnost Afganistana tamošnjoj vojsci i policiji, s ciljem potpunog povlačenja svih stranih vojnika 2014. godine. Sastanku će nazočiti i predsjednik Afganistana Hamid Karzai. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene