Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radovi na ljeto

Elektroničko glasovanje u Saboru: Tko je TAJNI izvođač

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na ljeto bi napokon trebali krenuti radovi na novom konferencijskom sustavu koji uključuje i elektroničko glasovanje u sabornici budući da je odabrana tvrtka koja će to raditi, potvrđeno je u Hrvatskom saboru u kojemu još ne žele reći ime te tvrtke pravdajući to propozicijama javne nabave.

Donesena je odluka o odabiru ponuditelja koja je poslana svim sudionicima natječaja, odnosno ponuditeljima koji imaju zakonski rok za žalbu. U slučaju da nitko ne uloži žalbu dogovara se termin potpisivanja ugovora s odabranim ponuditeljem. Hrvatski sabor ima obvezu objave ugovora u roku od 48 dana od potpisivanja ugovora, odgovoreno je iz Službe za medije.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

Budući se ne zna ime odabrane tvrtke, ne zna se ni precizan iznos koji će Sabor dati za novi konferencijski sustav za koji je bio spreman potrošiti tri milijuna kuna, bez PDV-a.

Ponude za novi konferencijski sustav, a bile su četiri, bile su ispod tog iznosa.

Zagrebački Tehno Zavod Marušić ponudio je da će posao, bez PDV-a, odraditi za oko 940 tisuća kuna. Ponuda Audio Video konzaltinga iz Lučkog bila je 2,1 milijun kuna, zajednice ponuditelja - zagrebački LMT i AS kongresni sistemi iz Svete Nedelje 1,4 milijun kuna, a ljubljanskog TSE-a iznosila je 1,7 milijuna kuna.

Iako je najpovoljnija cijena ključni čimbenik u odabiru izvođača, ne znači da je posao automatski dobila tvrtka koja je ponudila i najnižu cijenu. Za dobivanje posla treba zadovoljiti i sve uvjete precizno pobrojane u natječaju, npr. jednostavnu identifikaciju zastupnika, povezivanje sa saborskom televizijom, novi razglas, brzo uklanjanje mogućih kvarova itd.

'Najbrbljaviji' zastupnik: Nisam se natjecao

Novi konferencijski sustav uključuje više komponenti, od potpune digitalizacije komunikacija u sabornici do baze podataka o dnevnom redu, zastupnicima, vremenu i rezultatima glasovanja itd. Javnosti je, ipak, najvidljiviji i najzanimljiviji sustav elektroničkog glasovanja koji bi, napokon, trebao zamjeniti glasovanje dizanjem ruku.

Saborski konferencijski sustav ugrađen je 1996. godine, a nadograđen 2002. godine kada je instaliran i modul za elektroničko glasovanje. Taj se način glasovanja počeo prakticirati početkom 2003., godinama je sve teklo glatko, a onda se znalo dogoditi da sustav pogrešno zabilježi zastupnički glas, učestali su kvarovi, pa se od ožujka 2012. glasuje dizanjem ruku.

Odabirom tvrtke koja će ugraditi novi konferencijski sustav, Sabor je priveo kraju posao s javnim natječajem koji je raspisao još početkom kolovoza prošle godine.

Bude li sve teklo po planu, ljetna saborska stanka iskoristit će se za radove, a na jesen će u povijest otići glasovanje dizanjem ruku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene