Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

I saborski zastupnici mjerili su danas krvni tlak i razinu šećera u krvi, u sklopu akcije kojom su udruge za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju obilježile Svjetski dan bubrega.


Besplatnom mjerenju u Saboru prvi je pristupio neovisni zastupnik Dragutin Lesar, koji je novinarima otkrio da i inače ima malo povišen tlak. 'Trebao bih ga mjeriti za trajanja saborskih sjednica i onda kad Sabor ne zasjeda, pa bih onda znao kako sjednice utječu na moj tlak, rekao je Lesar. Andrija Hebrang (HDZ) siguran je, međutim, da je za blago povišen tlak koji mu je izmjeren kriva rasprava koju je neposredno prije mjerenja vodio s SDP-ovom zastupnicom Marijom Lugarić. 'Sreća je da nisam raspravljao s Nenadom Stazićem, jer mi tada instrumenti uopće ne bi mogli izmjeriti tlak', rekao je Hebrang.

Akcija se provodi na glavnim trgovima nekoliko gradova

Vezani članci Milan Bandić Bandić zastupnicima preporučio "Rat i mir", odbio odgovoriti onima koji ne razumiju investicije. Nabrojio i prioritete za idući mandat Glasanje putem video linka u Hrvatskom saboru, ilustracija Ustavni sud o epidemiološkim mjerama u Saboru: "Postoje mogućnosti da se svim zastupnicima osigura sudjelovanje u raspravi"

Neposredno nakon njega tlak je izmjerio i Stazić (SDP), a kad je čuo da uznemiruje Hebranga, kazao je kako će od sada morati paziti da mu ne urušava zdravlje. Uzrok povišenom tlaku Berislav Rončević (HDZ) vidi u slavonskoj kuhinji, a Ingrid Antičević Marinović (SDP) tvrdi da Sabor blagotvorno djeluje na nju, jer inače pati od nižeg tlaka. 'To je dobro za moje zdravlje, dobro je govoriti istinu', rekla je SDP-ova zastupnica te dodala da joj tlak najviše diže negiranje i prešućivanje istine te bahatost.

Predsjednik Zajednice udruga bubrežnih bolesnika Stjepan Mihalić objasnio je da se akcija, osim u Saboru i zagrebačkoj Gradskoj skupštini, provodi i na glavnim trgovima nekoliko hrvatskih gradova. 'Ovom akcijom građane želimo upozoriti na važnost redovite zdravstvene kontrole', rekao je Mihalić, pozivajući građane da smanje unos soli u organizam te da redovito kontroliraju tlak.